Pontus Pålsson intervjuas i Sydnytt.

Pontus Pålsson (M) lämnar sina uppdrag – fälldes för grundlagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Pålsson, moderat gruppledare i Åstorp, lämnar alla sina politiska uppdrag. Åstorpsledamöter har enligt uppgift från partiet fortsatt stort förtroende för sin före detta gruppledare.

Under måndagens kommunfullmäktige berättade Pontus Pålsson att han avsäger sig alla sina politiska uppdrag.

– Det kom som en överraskning för de flesta, det var bara närmsta gruppen som visste om det, säger Ulf Söderström, ledamot för Moderaterna i Åstorps kommunfullmäktige.

Det var efter ett SVT-reportage som Pålsson dömdes till dagsböter för grundlagsbrott för att han efterforskat källorna till inslaget. I oktober fastställdes domen av hovrätten och i slutet av april meddelade Högsta domstolen att fallet inte får prövningstillstånd.

Domarna i tingsrätten och hovrätten är unika på så sätt att den åtalade var politiker – dessutom en toppolitiker inom Moderaterna.

LÄS MER: M-topp mobbar kommunanställda

”Stort förtroende för honom”

Pålsson har haft en ledande roll inom partiet i Åstorp där han varit gruppledare, vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot av fullmäktige.

– Det är ett stort tapp, han är en stor kraft i partiet, det är en väldigt stor saknad och jag tror jag kan prata för hela gruppen, säger Ulf Söderström (M)

Högsta Domstolen meddelade nyligen att inte pröva hovrättsdomen mot Pontus Pålsson där han fälldes för grundlagsbrott, har det här påverkat förtroendet för honom på något sätt?

– Nej, inte inom Åstorpsgruppen, vi har ett stort förtroende för honom.

LÄS MER: Pontus Pålsson (M) ger inte upp

Nekat till anklagelserna

Pontus Pålsson har själv nekat till anklagelserna. I rätten hävdade han att en politiker inte kan ses som en företrädare för myndigheten Åstorps kommun och att han gjorde efterforskningen som privatperson.

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman, är den som lett diskussionerna om huruvida Pontus Pålsson kunde ha kvar sina politiska uppdrag efter domarna.

– Det är ett klokt beslut som jag välkomnar, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

I övrigt hänvisar han till Pontus Pålsson som SVT söker för en kommentar.

Helsingborgs Dagblad uppger att Pontus Pålsson sagt att han vill lägga mer tid på sin familj som grund för beslutet.

LÄS MER: Domen mot Pontus Pålsson (M) står fast

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.