Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nicklas Patulski, ledamot i Svenska hamnarbetarförbundet och Bart Steijert, vd för Helsingborgs hamn, berätta mer om det nya beskedet i klippet ovan. Foto: Simon Melin/Josefine Krischausky/SVT

Privat företag kan ta över Skåneterminalen – varsel pausas

Publicerad

Tidigare i år varslades en femtedel av alla hamnanställda i Helsingborgs hamn om uppsägning när beskedet kom att Skåneterminalen skulle läggas ned. Nu är det satt på paus eftersom tre privata företag vill driva verksamheten vidare.

Det var i mars som Helsingborgs hamn kom med beskedet – 42 av 180 hamnanställda skulle varslas till följd av minskade godsvolymer, ökade kostnader och dålig lönsamhet.

Nu vill tre privata företag driva vidare den nedläggningshotade Skåneterminalen som hanterar gods i Helsingborgs hamn, vilket Helsingborgs dagblad var först om att berätta.

– När vi varslade var vi väldigt tydliga med att det fanns en del kunder på Skåneterminalen som berördes. Då sa vi att vi aktivt tillsammans skulle titta på en lösning och i den processen har vi hittat parter som säger att de kan ta över, säger Bart Steijert som är vd för Helsingborgs hamn.

Förra året sjönk importen och exporten med nio procent, nu har nedgången accelererat till 15 procent och läget inför hösten är högst osäkert.

Stoppat varsel

Eftersom Helsingborgs hamn har fått flera bud från minst tre privata företag måste hamnen, enligt lag, pausa varslet. Nu behöver hamnledningen ta ställning till vilket av de tre buden som är bäst, för att sedan fortsätta förhandlingar med facken.

Hur många som kommer beröras av verksamhetsövergången är idag oklart eftersom det är en annan process jämfört med ett varsel om uppsägning.

– När man varslar jobbar man med turordningslistor men när man har ett övertag av en verksamhet tittar man i huvudsak på vem som har jobbat i verksamheten. Det betyder att det är olika människor som berörs. Därför vill jag inte gå in i detaljer idag, säger han.

Troligt besked om några veckor

Förhoppningen är att ett nytt konkret besked kan komma om några veckor och verksamheten ska lämnas över vid årsskiftet.

– Volymerna har gått ner, vi har en lågkonjuktur och varslet som ställer till det. Men vi som jobbar här gör allt vi kan, säger Nicklas Patulski, ledamot Svenska hamnarbetarförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.