Så här ser köket och tvättstugan ut i vandrarhemmet. Foto: SVT

”Råtthuset” utdömt igen – boende tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Vandrarhemmet på Olympia i Helsingborg är utdömt som brandfarligt. Fastigheten har fått nyttjandeförbud vilket tvingar alla som bor där att lämna huset de kommande veckorna.

Ett trettiotal nyanlända riskerar att blir utkastade från sitt boende på vandrarhemmet på Hövitsmansgatan. Alternativet blir en parkbänk, menar de själva.

– Vi har tretton hyreskonrakt för rum i huset. Alla som bor där går i skolor i Helsingborg. Kommunen och Försäkringkassan har stoppat bidraget. Var ska alla dessa människor ta vägen? Det säger Yousef Al Hassan, som har sin 64 åriga pappa där.

Råtthuset i Helsingborg

Boende protesterade hos kommunen

Omkring trettio uppgivna män samlades utanför receptionen hos Arbetsmarknadsförvaltningen i torsdags. De vill ha en lösning på sitt bostadsproblem.

– Boendet är utdömt. Man kan inte bo kvar under de omständigheterna. Ett sådant konrakt är inte gilltigt för bosdadsbidrag och man måste hitta ett annat boende, säger arbetsmarknadsdirektör Jesper Theander.

Men de boende är besvikna på kommunen.

– Om kommunen tycker att det inte är hälsosamt att bo där, varför godkände de hyreskonraktet från början? Jag är så besviken, säger Qusai Abu Isa, en av de boende.

Samtliga boende är nyanlända från Syrien

– Vi har börjat tänka på att återvända till Syrien, fortsätter han. Vi vet att hotellet är dåligt och ingen av oss mår bra av att bo där, men vi har inget annat val.

De som bor i huset är alla män som flytt från Syrien och ingen av dem trivs med boendet.

– Vi vet att det är ett dåligt ställe, men bättre att bo i ett dåligt hotell än att sova på gatan, säger Bilal Alsufraji.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet