Finansministern Magdalena Andersson (S) pekar på att regeringen gjort den största satsningen på Tullverket på tio år. Och hon öppnar dörren för att men pengar kan tillkomma.

Regeringen ser över åtgärder mot vapensmugglingen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det svårare att smuggla vapen till Sverige. Nu ses lagstiftningen över.
Och finansminister Magdalena Andersson (S) stänger inte dörren för mer resurser till Tullverket. Det framkom under hennes besök i Skåne.

Regeringen presenterade ökade resurser till Tullverket i sin höstbudget, men enligt fackförbundet Tull-Kust krävs ännu mer pengar för att utöka bemanning och täppa till luckorna i gränsskyddet.

– Jag delar helt uppfattningen att Tullverket behöver mer resurser, och det är därför vi har gjort den största satsningen på över ett decennium, säger Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter Helsingborg.

Ville ha en halv miljard

Totalt har regeringen lovat 375 miljoner extra, utöver ordinarie anslag, till Tullverket fram till 2020. Men myndigheten efterfrågade drygt en halv miljard extra till och med 2020 för att inte behöva säga upp 100 årsarbetare.

Räcker anslaget?

– Vi följer utvecklingen noga och ser naturligtvis över om det finns behov av ytterligare resurser eller om det är ytterligare åtgärder som behövs för att stärka Tullverket.

Läs mer: Tullfacket: ”Ett inflöde av vapen vi aldrig sett omfattningen av tidigare”

Lagstiftning kan ändras

Magdalena Andersson delar Tullverkets och fackets problembild av att det sker en stor införsel av vapen i landet.

– Det är ett stort bekymmer att det kommer in vapen i Sverige. Här handlar det om att stärka både tullen och polisen, vi har även skärpt straffen mot att inneha vapen illegalt. Därtill behöver vi på fundera på om det finns ytterligare insatser för att ändra lagstiftningen.

Vad kan det vara konkret?

– Vi tittar just nu på vad vi kan göra ytterligare för att minska risken att det kommer in vapen i Sverige. Och det är något vi kommer att återkomma till, säger Magdalena Andersson.

Vill se fler tullare för pengarna

Finansministern vill att regeringens ökade tillskott till Tullverket faktiskt genererar fler tulltjänstemän vid gränsstationerna.

– Vi har tillfört mer resurser för att man ska kunna anställa fler tullare och vi har också lagt fler tjänster i Malmö, sedan får vi ha en löpande dialog med Tullverket så att vi också får mer verksamhet för de ökande resurserna.

Ett tillskott på 543 miljoner till 2020 är, enligt Tullverket, vad som krävs för att inte behöva säga upp över 100 personer.

Regeringens svar i höstbudgeten var ett tillskott på 375 miljoner till 2020, från 2021 blir tillskottet 185 miljoner om året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.