Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Bjuvs kommuns tillförordnade kommundirektör har den ryska hackergruppen inte krävt några pengar. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Rysk hackergrupp hotar Bjuvs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Bjuvs kommun hotas av den ryska hackergruppen Akira – som nyligen utfört flera cyberattacker mot svenska myndigheter och företag.

Hotet handlar om att offentliggöra känsligt material men enligt kommunledningen har det inte riktats några krav från hackergruppen.

– Jag tolkar det mer som en samhällsstörande aktivitet. Att man vill skapa oro på något sätt, säger Bjuvs tillförordnade kommundirektör Christian Alexandersson, till SVT Nyheter Helsingborg.

Den kriminella hackergruppen uppger att den inom kort kommer att läcka stulna data i form av ”hemliga dokument, kontrakt, avtal, personalfiler” från kommunen på Darknet, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

”Vi kommer ladda upp nästan 200 gigabyte”, skriver gruppen på sin webbplats.

Kommunen går på högvarv för att försöka hindra läckage av eventuellt känsliga personuppgifter.

– Det värsta är om journaler eller personnummer läcker ut. Sådana uppgifter har inte utanför de här väggarna att göra, säger Christian Alexandersson.

Bjuvs kommun hotas av den ryska hackergruppen Akira. Foto: Skärmdump

Gått upp i stabsläge

Krismötena avlöser nu varandra i kommunhuset. Än så länge har kommunens IT-experter inte kunna se om gruppen kommit över något material och i så fall vad.

– Vi har gått upp i stabsläge och tar in alla berörda verksamheter. Men allt i kommunen fungerar just nu, säger Christian Alexandersson.

Den 20 januari drabbades it-företaget Tietoevry av ett dataintrång som i sin tur fick konsekvenser för en rad myndigheter och företag som är it-leverantörens kunder.

Akira kom vid det tillfället åt Tietoevrys säkerhetskopior, och via intrånget slogs då bland annat Vellinge kommuns system för löner, sophantering och journaler i äldreomsorgen ut helt.

Angreppet mot Bjuvs kommun tros dock vara separat från attacken mot Tietoevry, enligt DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.