Johan Olsson Swanstein (M) blir kommunstyrelsens ordförande i Båstad och Ingela Stefansson (S) blir vice ordförande. Foto: Båstads kommun

Unikt samarbete i Båstad – S och M tar över styret

Uppdaterad
Publicerad

De kommande fyra åren ska Båstad styras av tre borgerliga partier – och Socialdemokraterna i koalition. Inga problem, säger Johan Olsson Swanstein (M), blivande ordförande för kommunstyrelsen.

De senaste åren har Båstad styrts av Bjärepartiet. Men partiet backade kraftigt i årets val samtidigt som de borgerliga och Socialdemokraterna gick framåt.

Och nu tar de varandra i hand. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna bildar en koalition och tar över styret i kommunen.

– Vi har redan en samsyn i många frågor och nu får vi ett styre som kan ge långsiktiga lösningar, säger Johan Olsson Swanstein (M) som snart tar över klubban i kommunstyrelsen.

Tror inte på problem

Han pratar också om konstruktiva samtal och att olika perspektiv kan komma fram i kommande politiska diskussioner inom styret.

Men M och S har olika värderingar och står för olika saker. Hur tror du att era väljare tar den här lösningen?

– Jag tror inte att det blir några problem. De vill ha stabila styren. I kommunerna handlar det mer om sakfrågor och pragmatiska lösningar än om ideologier, säger Johan Olsson Swanstein.

Den nya koalitionen får tillsammans 21 av 41 mandat i fullmäktige, alltså en övervikt med en röst.

Bjärepartiet ställs nu helt utan inflytande, liksom Sverigedemokraterna som också backade i kommunvalet i Båstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.