Henrik Fritzon (S) lovar specialistutbildning för sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Foto: SVT/TT

S vallöfte: Vill utbilda vårdpersonal för att lösa personalbristen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att specialistutbilda 2 000 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare den kommande mandatperioden ska personalbristen inom den skånska sjukvården lösas. Det vallöftet gav regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) under sitt första majtal i Helsingborg idag.

Att det råder brist på personal inom sjukvården är knappast en nyhet. SVT Nyheter Skåne och Helsingborg har rapporterat om konsekvenser som överbeläggningar som lett till kaos på akutmottagningarna och långa operationsköer för bland annat tarmcancerpatienter. Ansvariga chefer hänvisar till svårigheter att rekrytera personal.

Nu lovar Socialdemokraterna utbildning av specialistsjuksköterskor, för att bland annat korta operationsköerna. 300 sjuksköterskor per år under den kommande mandatperioden ska få möjlighet att specialistutbilda sig.

– Vi förbättrar villkoren och ökar antalet som erbjuds utbilda sig till specialistsjuksköterska med avtalsenlig lön. Det här är en mycket stor satsning på att lösa den stora bristen på specialistsjuksköterskor, säger Henrik Fritzon (S).

Men för att nå dit behövs fler grundutbildade sjuksköterskor och som SVT Nyheter Skåne tidigare berättat, är det många som hoppar av sjuksköterskeutbildningarna i länet.

– Vi kommer att utveckla modellerna för handledning med syftet att skapa mer tid för handledaren och studenterna. Det ska synas i lönekuvertet och det ska finnas tid avsatt för att kunna utföra sitt handledarskap, säger Henrik Fritzon (S).

Vill höja skatten

Men S vill också satsa på undersköterskor och läkare. I år har en särskild satsning gjorts på 20 undersköterskor som fått möjlighet att specialistinrikta sig. De platserna vill S utöka till 40 per år nästa mandatperiod.

Socialdemokraterna vill också öka antalet utbildningsplatser för ST-läkare med 100 stycken. Enligt deras egna beräkningar innebär det att 660 allmänläkare blir klara fram till 2026.

För att finansiera satsningen kan Henrik Fritzon tänka sig en skattehöjning.

– Det blir i så fall en liten skattehöjning. Jag kan inte säga med hur mycket.

”Sent ska syndaren vakna”

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne reagerar så här på Fritzons vallöfte:

– Sent ska syndaren vakna. Hade inte Fritzon minskat utbildningsplatserna för ST-läkare som vi hade igång när de tog över styret så hade vi haft många fler färdigutbildade ST-läkare idag.

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Enligt Tribo skulle det behövas mellan 350 och 400 allmänläkare på de skånska vårdcentralerna för att alla patienter skulle kunna ha en fast läkarkontakt.

– Sen välkomnar jag specialistsjuksköterskesatsningen. Det är precis vad vi behöver.

Men han poängterar att han hellre hade sett en nationell satsning så att Skåne inte utbildar sjuksköterskor som sedan försvinner till andra landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.