Tolv aktiva sverigedemokrater i Klippan hotas av uteslutning efter att ha nominerat två numera uteslutna partikamrater till kommunala poster. Foto: SVT

Nu gör SD nytt försök i Klippan – de här kan bli nya ledarna

Publicerad

SD i Klippan punkterades nästan helt när tolv ledamöter sparkades ur partiet. Men nu ska ett nytt lag väljas på ett kommande årsmöte med Sverigedemokraterna.

Tolv sverigedemokrater i Klippan uteslöts ur partiet för ett par månader sedan. Detta efter att två ex-nazister som tidigare varit uteslutna, röstats fram till förtroendeposter i kommunen – trots att SD på olika högre nivåer sagt nej.

Idag styrs Klippan av de uteslutna politiska ”vildarna” tillsammans med två moderater, KD och Vår framtid. Men två ordinarie ledamöter och två ersättare blev kvar i SD och i fullmäktige.

En av ersättarna, Elena Kurenkova, föreslås nu av SD:s valberedning som ordförande för den nya partiföreningen i kommunen.

Som förste vice ordförande föreslås regionpolitikern Therese Borg som hör hemma i Klippan.

Har förlorat politisk plattform

Mikael Eskilandersson är ordförande för Sverigedemokraterna Skåne och den som hållit i arbetet med att ta fram en ny partiorganisation i Klippan.

– Nu ska vi prioritera att bygga upp en politisk förening igen, det är viktigast.

SD har ju förlorat sin politiska plattform i och med att ”vildarna” stannade kvar. Finns det något utrymme för er i Klippanpolitiken idag?

– Det är så klart inte lätt när andra sitter på våra mandat i fullmäktige, men det är ju ändå möjligt för oss att lägga förslag i olika sakfrågor och försöka hitta stöd för  för dem, säger Mikael Eskilandersson.

Den nya styrelsen ska väljas vid ett årsmöte i Klippan den 13 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av bakgrunden till det politiska kaoset i Klippan. Foto: SVT/Storyblocks/Texturefabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.