Foto: TT

Så lockas unga till drogkriminalitet

Publicerad

Droganvändningen kryper allt längre ner i åldrarna i Åstorp.

– Sedan är steget till kriminalitet inte långt, säger polisen Pierre Sinclair.

Polisen i Åstorp har beslagtagit narkotika hos unga som är ända ner i 13-årsåldern.

– Det är bekymmersamt. Risken för att de ska dras in i drogrelaterad kriminalitet är stor, säger lokalpolis Pierre Sinclair.

Han berättar hur det kan gå till.

– Droghandlarna åker dit de unga är. De är duktiga på att skilja ur vilka unga som är tänkbara kunder och erbjuder dem narkotika. Ofta är det gratis först. Sedan ska missbruket betalas – med pengar eller kriminella tjänster.

– Dessutom är de här ungdomarna inte straffmyndiga, det vet den kriminella världen mycket väl. Vi har sett att de använder spanare som är ända ner i tolvårsåldern.

– Vapenbeslagen har eskalerat i Åstorp den senaste tiden. Det handlar om både skjutvapen och knivar och polisen kopplar det till den ökade knarkhandeln, säger polisen Pierre Sinclair. Foto: Johanna O Jönsson

”Världens bästa skola krävs”

Pierre Sinclair berättar också att det är mycket som lockar när ungdomar ska ta steget över till brottslig verksamhet.

– Det är pengarna inte minst. Men också spänning, tjejer och kamratskap. Det kan vara svårt för samhället att konkurrera med de kickarna. Då krävs världens bästa skola i de socialt utsatta områdena och aktiva föräldrar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.