Foto: TT

Narkotikan flödar i Åstorp – ökning av drogrelaterade brott

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikabrotten i Åstorp har ökat sedan årsskiftet och droghanteringen kryper allt längre ner i åldrarna, enligt polisen Pierre Sinclair.

I centrala Åstorp vilar lugnet när SVT Nyheter är där. Men det är ett bedrägligt lugn. Narkotikabrotten har ökat, dessutom kraftigt, enligt polisen.

– Efter årsskiftet har vi märkt en upptrappning av narkotikabrott och andra brott som är direkt relaterade till droger, säger Pierre Sinclair, polis inom lokalpolisområde Klippan.

Hittills har polisen noterat 83 olika narkotikabrott – mest hasch och amfetamin men även tramadol och ecstacy. Man har också gripit sju personer för brott mot knivlagen och sex personer för vapenbrott – både pistoler och gevär.

– Dessutom leder narkotikahandeln till brott som rån, misshandel och hot, men där har vi inga siffror, säger Pierre Sinclair.

– Vapenbeslagen har eskalerat i Åstorp den senaste tiden. Det handlar om både skjutvapen och knivar och polisen kopplar det till den ökade knarkhandeln, säger polisen Pierre Sinclair. Foto: Johanna O Jönsson

Spridits från Bjuv

En stor andel narkotikaaffärer görs upp på Haganässkolan under kvällarna, när skolan är stängd. Där bedriver polisen en intensiv spaning.

Enligt polisen har narkotikabrotten spridits till Åstorp från Bjuv från de större skånska städerna som Malmö och Helsingborg.

– Vi har hittat en hel del narkotika gömt i buskarna på skolan. Det är oroande om eleverna skulle hitta något och till exempel sätta i sig en tablett.

”Föräldrarna har en viktig roll”

Pierre Sinclair säger också att narkotikamarknaden har kopplingar till gängkriminaliteten i storstäder som Malmö och Helsingborg. Här har det också varit skjutningar och knivmord.

– Narkotikan är inkörsporten till det dödliga våldet som vi sett i storstäderna. Det är vår stora rädsla att även det ska komma hit. Får vi inte stopp på narkotikahanteringen i Åstorp, så kommer det förr eller senare.

Narkotikabrotten är en fråga för polisen. Men Pierre Sinclair betonar att det också är en fråga för hela samhället.

– Inte minst föräldrarna har en viktig roll. De måste bli mer aktiva i vad deras ungdomar gör på kvällarna och vilka de umgås med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.