Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Thunberg (KD), Christian Orsing (M) och Amir Jawad (L) presenterade på måndagen att de planerar att styra Helsingborg med stöd av SD. Foto: Simon Melin/SVT

Så ska Helsingborg styras: Borgerligt samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart – de kommande fyra åren kommer Helsingborg att styras av en borgerlig minoritet i samverkan med Sverigedemokraterna.

M + L + KD och så samarbete med SD. Så ser formeln ut för Helsingborgs styre de kommande fyra åren. Det meddelades på en presskonferens i Rådhuset på måndagsförmiddagen.

I en tidigare intervju med SD sa partiets kommunalråd Michael Rosenberg att ett gemensamt styre skulle kosta. Han nämnde ordförande/vice ordförandeposter i nämnder och styrelser.

Röd linje

Men så kommer det inte att bli eftersom L och KD har dragit en röd linje vid så att styra tillsammans. Då återstod bara att ge SD politiskt inflytande över sakfrågor i politiken via budgeten.

Och det var den lösningen som visades fram på tisdagens presskonferens.

– Vi samlar med god marginal en majoritet i kommunfullmäktige för att kunna leda en budgetprocess.  Det är sin sin tur viktigt för att skapa en majoreitet för hela Helsingborg, säger Christian Orsing (M), tillträdande ordförande för kommunstyrelsen.

Fem prioriterade områden visades på presskonfensen. De handlar bland annat om ekonomi, trygghet, arbete, klimat och livskvalitet. Men exakt vilka beslut som ska föras fram inom de områdena återstår att se.

Beroende av SD:s mandat

I valet backade Moderaterna med två mandat, alltså två platser, i fullmäktige. Centern har lämnat det borgerliga samarbetet med sina tre mandat eftersom man inte vill samarbeta med SD.

Det ger de tre återstående borgerliga partierna 22 mandat – mot det socialdemokratiska blockets 26 mandat.

Utan SD-mandaten blir det nya borgerliga blocket i minoritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet