Se varför politiker i Danmark och Skåne oroar sig för hur coronapandemin påverkar gränsrelationerna. Foto: SVT/Roger Bengtsson/TT

Samarbetet över Öresund hotat

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronapandemin har samarbetet mellan Sverige och Danmark åkt på flera bakslag. Inresekontroller, stängda gränser, allmän misstro och tuff retorik mellan ländernas beslutsfattare har förändrat samarbetsklimatet. Nu oroas politiker i både nordvästra Skåne och på Nordsjälland över att det utbyte som länderna har mellan sig, kan vara hotat.

– Jag brukar jämföra de nordiska länderna med en skara syskon, och det vet vi ju hur tuffa syskon kan vara mot varandra, säger moderaten Hans Wallmark från Ängelholm.

Han är förutom utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, också den svenska delegationens ordförande i Nordiska Rådet.

Coronavirus i Skåne

– En synpunkt som jag då och då får höra här i Skåne är varför vi ska ha en öppen gräns mot Skåne och Sverige när det är en stängd gräns mot Danmark, Själland och Jylland. Då borde ju vi också ha en stängd gräns, menar vissa. Men det menar jag är helt fel väg att gå, säger Hans Wallmark.

Stängda gränser

När coronapandemin var i sin första och mest akuta fas stängde Danmark sina gränser för alla svenskar. Samtidigt behöll Sverige sina gränser öppna för bland annat danskar.

På andra sidan av norra Öresund delas Wallmarks oro av Helsingörs borgmästare, Konservatives Benedikte Kiaer. Hon har på nära håll fått erfara vad stängda gränser och en kärvare ton mellan Sverige och Danmark betyder. Under flera månader har stan varit stängd för köpsugna svenska turister och många företag har tvingats lägga ner.

Helsingörs borgmästare, Benedikte Kiær, välkomnar beskedet. Foto: Roger Bengtsson

– Vi sitter ihop med varandra över Öresund, det ser vi historiskt, säger Benedikte Kiaer.

– Vi är många som vill öppna upp gränsen ordentligt och vara tillsammans igen. Utan de uttalanden och beskrivningar som verkligen inte hör hemma någonstans, påpekar Benedikte Kiaer och menar de tillfällen då svenskar under pandemin pekats ut som pestsmittade och icke önskvärda. Något som svensk vårdpersonal, arbetande i Danmark, berättat om för Helsingörs Dagblad.

Men är då det samarbete över Öresund som vi vant oss vid sedan flera decennier hotat?

– Det kan det vara om inte vi politiker tar vårt ansvar och återupprättar möjligheterna för människor att röra sig över Öresund såsom man är van vid, menar Hans Wallmark (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet