”Ett steg i rätt riktning”, tycker Sverigedemokraternas kommunalråd Michael Rosenberg om den nya M-linjen i Helsingborg. Foto: Rickard Johnsson/SVT

Lokale SD-politikern: ”Nu blir vi accepterade i politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunalråd, Michael Rosenberg (SD), välkomnar Moderaternas initiativ att öppna dörren för samarbete med SD i sakfrågor.

Sverigedemokraterna i Helsingborg är glada över Moderaternas inbjudan till samarbete.

– Ett steg i rätt riktning. Nu får vi vara med och diskutera och driva igenom frågor i utskotten och i riksdagen, säger kommunalrådet Michael Rosenberg (SD).

Tidigare har ledande M-företrädare som Peter Danielsson sagt att Moderaterna inte ska hjälpa fram SD.

– Nu blir det ändå indirekt så att vi faktiskt hjälps fram. Vi blir sedda och accepterade i politiken, säger Michael Rosenberg.

Majoriteten behöver inte SD:s stöd

Helsingborg styrs idag av de tre borgerliga partierna och MP. Tillsammans har de en stabil majoritet och behöver inte Sverigedemokraternas stöd för att få igenom sakfrågor i nämnder och styrelser.

Det innebär att det just nu inte sker något samarbete. Men Sverigedemokraterna kommer trots det att ta kontakt med Moderaterna i Helsingborg.

– Vi kan föreslå samarbete i enskilda sakpolitiska frågor. Vi håller alla dörrar öppna, säger Michael Rosenberg.

”Direkt avvisande mot oss”

Sverigedemokraterna i Helsingborg stöder officiellt inget av blocken. Men är kritiska mot hur de behandlas av de röda partierna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Även om vi ofta håller med dem när det gäller välfärdsfrågor, så har både de och Miljöpartiet varit direkt avvisande mot oss.

Vill inte se ett rött styre

SD-ledaren gör ingen hemlighet av att han inte vill se ett rött styre i Helsingborg efter nästa val. Han stänger därför inte dörren för att hjälpa de borgerliga att stjälpa ett eventuellt ett sådant alternativ.

– Men vi får ta ställning först när vi vet att det i så fall skulle kunna ge oss, säger Michael Rosenberg (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet