Sverigedemokraterna och Moderaterna kommer att styra i majoritet i Örkelljunga. Foto: SVT

SD tar plats i styret i Örkelljunga

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev största parti i Örkelljunga och nu står det klart att de kommer att styra i majoritet tillsammans med Moderaterna.

På måndagen blev det klart hur Örkelljunga kommer att styras framöver. Sverigedemokraterna fick flest röster i kommunen, nästan 35 procent, och går nu ihop i ett majoritetstyre tillsammans med Moderaterna.

– Vi har varit rätt samspelta under de senaste åren och haft samma viljeinriktning med många beslut som vi tagit. Det var de som låg närmast vår politik, säger Niclas Bengtsson (SD).

Valet 2022 Helsingborg

– Det valresultat som Moderaterna gjorde, där vi tappade väljarstöd, har tvingat oss att tänka i nya banor. Jag tycker det är viktigt att hitta ett styre i majoritet och tillsammans fick vi 53 procent av rösterna, säger Christian Larsson (M).

SD tar ordförandeposten

Niclas Bengtsson som tidigare varit oppositionsråd kommer nu att bli kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns jättebra att få det förtroendet.

Han tar därmed över rollen från Christian Larsson.

– Det är klart att det inte är något man tycker är kul men samtidigt tappade vi röster i valet och jag tycker det är rimligt att man speglar valresultatet så långt det är möjligt, säger Christian Larsson.

Lämnar alliansen

Moderaterna, som tidigare styrt med alliansen i minoritet, backade med fyra procentenheter i årets val. Nu väljer alltså partiet att inte fortsätta allianssamarbetet. 

– Det har vi provat och ingen kan ha missat att det inte varit lätt. För oss var det viktigt att ha ett styre i majoritet och en samsyn i politiken.

Förra valet ville M inte styra med SD, vad har ändrats nu?

– Det har utkristaliserat sig under de här fyra åren att vi stått nära i de riktigt tunga frågorna, säger Christian Larsson.

Sverigedemokraterna var det parti som blev störst i i nordvästra Skåne – i klippet nedan förklarar statsvetaren varför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetaren Anamaria Dutceac Segesten kommenterar Moderaternas nederlag i Vellinge. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet