Foto: Natalie Medic

Nekas boende – tar in på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuka Per-Åke Mårtensson, som är bosatt på en segelbåt, nekades korttidsboende av Helsingborgs biståndshandläggare efter att ha varit inlagd på lasarettet. Nu har han tvingats ta in på hotell då han inte kommer ombord på båten.

Han bedömdes vara för frisk och skulle istället få hemtjänst.

Igår skulle han komma hem eftersom han var färdigbehandlad, och SVT Nyheter Helsingborg var på plats och berättade om Per-Åke igår.

#hemtillvarjepris

Snabbt uppstod en svår situation då Per-Åke Mårtensson bor ombord på sin segelbåt och var för svag för att komma ombord på båten.

Kommunen stod därefter handfallna. Kommunens enhetschef för hemvård fick åka till kontoret och försöka hitta en lösning.

Betalar själv hotell

En lösning kom aldrig igår, så Per-Åke Mårtensson fick till slut själv ta in på ett hotell. Det kostar honom 600 kronor per natt.

– Det är mycket med tanke på att jag har 7 500 kronor i pension, säger han.

Vad som ska hända med honom vet han inte. Biståndshandläggarna ska hjälpa honom med information om hur man hittar boende.

– Jag skulle vilja ha ett rimligt boende. Det här är inte hållbart. Och jag blir inte friskare heller, säger han när SVT Nyheter Helsingborg träffar honom på hotellet i Helsingborg.

Per-Åke Mårtensson suckar ofta, ögonen tåras.

– Jag vet inte hur det ska gå att lösa det här, jag har ingen lösning, säger han.

Hur tänker du kring din båt, finns det någon chans att du kan komma på den?

– Nej, jag vet inte hur det ska gå till. Jag har inget hopp, säger Per-Åke.

Krävs omfattande vårdbehov

Kommunen satt under förmiddagen i ett krismöte för att hitta en lösning.

– För att man ska ett stort och omfattande omvårdnadsbehov sygnet runt för bli beviljad korttidsboende, säger Stina Cederhag, myndighetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Om man inte har ett hem, men har hemtjänst, vad kan man då göra?

– Vi försöker stötta och hjälpa så gott vi kan. Vi kan inte ordna en bostad så kan man stötta med kontakter.

Ansvarig politiker, Maria Nilsson (C), som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden, svarar i telefon från Stockholm.

Hon vill inte kommentera Per-Åke Mårtenssons enskilda fall. Men hon säger att hon förväntar sig att alla, över förvaltningsgränserna, gör sitt yttersta för att hjälpa den enskilda.

– Vi är duktiga på att samarbeta över gränserna, säger hon.

Här har vi en sjuk man som inte kunde komma in i sin bostad, får inget korttidsboende och befinner sig i en rävsax. Ska det vara så?

– Jag kommer inte att kommentera det enskilda fallet, säger Maria Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet