Ett stort område vid Lundåkrabukten kommer bli naturreservat Foto: TT

Skåne får ett nytt naturreservat – under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Den friluftsintresserade kan nu lägga till ännu ett resmål till sin lista över skånska naturreservat, när området vid Lundåkrabukten nu blir skyddat. Kitesurfarna som också är frekventa gäster i området får stå tillbaka för naturen.

Sandstrand och strandängar på 170 hektar kommer nu att skyddas, till glädje för både boskap och vandrare. Men den absolut största delen av det nya naturreservatet vid Lundåkrabukten utanför Barsebäck kommer att ligga under vattnet, 3500 hektar. Reservatet kommer därmed bli ett av Skånes största marina naturreservat.

Livsviktiga barnkammare

Under ytan är de så kallade ålgräsängarna livsviktiga för småfisken. Sjögräset fungerar som en barnkammare åt flera arter.

De grunda sandbottnarna i området är värdefulla grogrunder för den unika havsmiljön. Det modesta vattendjupet gör också området populärt för flertalet vadarfåglar som tar sig till området för att leta mat.

Men fåglar är inte de enda som uppskattar det långgrunda och ofta platta vattnet. Lundåkrabukten har på senare tid blivit ett populärt resmål för kitesurfare som vallfärdar till platsen de dagar då vinden kommer från öster. I och med att delar av bukten nu blivit naturreservat kommer vissa begränsningar för kitesurfandet att träda i kraft.

– Begränsningarna är nödvändiga för att skydda naturvärdena, inte minst fågellivet, där flera arter av sjöfågel har drabbats av vikande populationer på senare år. Lundåkrabukten är av stor betydelse för rastande och övervintrande fåglar, säger Per-Magnus Åhrén som är enhetschef på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Helsingborg har flest naturreservat i Skåne

Fåglarna styr surfarna

Vilka områden som får och inte får surfas på styrs av var och när vissa fåglar övervintrar. Ett stort kustområde kommer att vara avstängt för kitesurfare under perioden oktober till mars för att under sommaren vara helt öppet.

Tobias Schmid arbetar med en kitesurfingverksamhet i Lomma. Han är blandat positiv till de begränsningar som kan komma att träda i kraft vid vattnet.

– Det är ju så klart tråkigt att det blir begränsningar men så klart förstår vi om Länsstyrelsen vill göra området till naturreservat. Det är viktigt att det finns folk som tar hand om miljön men det är också viktigt att vi får behålla vår sport som vi älskar säger, kitesurfaren Tobias Schmid.

Per-Magnus Åhrén på Länsstyrelsen Skåne räknar med en tids byråkrati innan naturreservatet kan komma att vara helt och hållet etablerat i början av sommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.