Nu riktar revisionen skarp kritik mot politikerna i Båstad. Foto: Foto: Cecilia Hedlund

Revisorer riktar skarp kritik mot politikerna i Båstad

Publicerad

Politikerna i utbildningsnämnden hålls ansvariga för de allvarliga brister som upptäckts inom socialtjänsten i Båstad. Det saknas mål för verksamheten – liksom kontroll och styrning, skriver revisorerna som granskat händelserna.

I oktober förra året larmade två nyanställda om brister inom individ- och familjeomsorgen i Båstad. Flera Lex Sarah-utredningar gjordes och de pekade på att barn och unga i flera fall hade – eller kunde ha – farit illa på grund av socialtjänstens agerande.

Det handlade om orosanmälningar som hittats i lådor, varken registrerade eller utredda, och om barn som placerats i familjehem utan avtal.

Missförhållanden i Båstads kommun

Då sa Sara Hernandez, förste socialsekreterare, att anmälningarna var toppen på ett isberg. I dag har hon tvingats lämna sina ordinarie arbetsuppgifter.

Bristerna större än utredda fall

Nu bekräftar en revision, gjord av Ernest & Young, att hon hade rätt – bristerna är långt större än de fall som utretts enligt Lex Sarah. Företaget gjorde granskningen på uppdrag av kommunens egna revisorer.

Ansvaret för haveriet härleds till utbildningsnämnden, den nämnd som är högst ansvarig för socialtjänsten i Båstad. Revisorerna påpekar att det saknas ett systematiskt kvalitetsarbete hos individ- och familjeomsorgen. Nämnden har heller inte fattat några beslut om mål eller styrning för verksamheten.

Ska skynda sig att rätta till

Därtill pekar revisionen på att individ- och familjeomsorgen under en lång tid redovisat underskott i ekonomin. Men politikerna har inte bett om uppföljningar, skriver revisionen. Nämnden har visserligen följt ekonomin fortlöpande men enligt revisionen inte visat lika stort intresse för att verksamheten efterlevt lagar och riktlinjer. Det är allvarligt, konstaterar revisionen, eftersom verksamheten hanterar barn och unga i mycket utsatta situationer.

Nu uppmanas politikerna att skyndsamt komma tillrätta med bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet