• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Sören Nordh är sjuksköterska och skyddsombud vid akuten i Helsingborg och han räknar de inhyrda sjuksköterskorna på akuten till ett tiotal. Foto: TT/SVT

Hundratalet sjuksköterskor sa upp sig – nu skenar bemanningskostnaden

Publicerad

Sjuksköterskor säger upp sig i stor skala från Helsingborgs lasarett och för att lösa bemanningen anlitas allt oftare inhyrd personal. Bemanningskostnaderna sköt i höjden under förra året.

Under det senaste året har uppsägningarna haglat vid Helsingborgs lasarett. Närmare 200 sa upp sig från sjukhuset i fjol, varav ungefär hälften gick till nya tjänster inom Region Skåne.

Men 96 anställda, av sjukhusets närmare 900 sjuksköterskor, lämnade både lasarettet och Region Skåne.

Sjuksköterskeflykten i Helsingborg

”Lönebilden är demoraliserande”

Följden har blivit att vårdplatser fått stängas. Samtidigt har kostnader för att tillfälligt bemanna vakanta tjänster stuckit iväg.

– Ett skäl till att att de lämnar oss är att vi har inhyrd personal, säger Harald Roos, sjukhuschef i Helsingborg.

– Det blir ett arbetsmiljöproblem. Många som vi hyr in är jättekompetenta, men det blir ett problem att de inte deltar i utvecklingsarbetet. Dessutom är lönebilden helt annorlunda för de inhyrda, vilket är demoraliserande.

En inhyrd allmänsjuksköterska kan tjäna 20-30.000 kronor mer än en fast anställd. Ibland mer än så.

Löftet gick om intet

Hyrkostnaderna skenade under fjolåret trots att Harald Roos i slutet av 2017, i en intervju med SVT, sa att den bemannade sjukvården skulle minskas.

Hur kunde det bli så här?

– Vi hade ett stort problem på akuten som vi var tvungna att lösa först. Ibland hade vi så många som 30 övernattade patienter på akutmottagningen, där det inte fanns faciliteter för att vårda patienter. Vi såg en stor risk i detta.

Sedan förra våren finns ett beslut om att max tio patienter får ligga kvar på akuten över natten. Situationen på akuten har stabiliserats och Harald Roos ger nu ett nytt löfte om att bemanningspersonalen ska minska.

Vilka risker ser du för patienterna när allt fler som vårdar dem är inhyrd personal?

– I de flesta fall är det oerhört kompetent personal vi hyr in. Om vi under en sådan här period inte hade hyrt in personal hade det påverkat patientsäkerheten mer, säger Harald Roos.

Sören Nordh, skyddsombud och sjuksköterska på akuten, delar inte helt den bilden.

– Den inhyrda personalen får inte lika lång upplärningstid, utan de förväntas klara jobbet nästan direkt. Är man inte tillräckligt stark som sjuksköterska så kan det innebära patientsäkerhetsbrister, säger han.

Sören Nordh är sjuksköterska och skyddsombud vid akuten i Helsingborg. Han räknar de inhyrd sjuksköterskorna på akuten till ett tiotal.

Hyrkostnader skenade och vårdplatser stängdes – här är siffrorna

Bemanningen:

Siffror visar att kostnaden för att hyra in läkare, sjuksköterskor och annan personal på Helsingborgs lasarett ökat med 20 miljoner kronor mellan 2017 och 2018 – från 63 miljoner kronor 2017 till drygt 83 miljoner kronor i fjol. Framför allt är det posten för sjuksköterskor som sticker iväg.

Vårdplatserna:

Antalet vårdplatser varierar från månad till månad och mellan veckodagarna. En genomsnittlig jämförelse visar att det i mars 2017 fanns 342 vårdplatser på lasarettet i Helsingborg.

Ett år senare, i mars 2018, hade antalet minskat till 324 vårdplatser.

Uppsägningarna:

Under 2018 sa 191 fast anställda sjuksköterskor upp sig på egen begäran från Helsingborgs lasarett. I denna grupp fanns 95 stycken som lämnade jobbet för en annan tjänst inom Region Skåne (siffrorna anger inte om eller hur många som stannade kvar på lasarettet).

Totalt lämnade 96 sjuksköterskor både lasarettet och Region Skåne som arbetsgivare.

2018 gick 28 sjuksköterskor i pension från Helsingborgs lasarett.

Samtliga siffror kommer från Region Skånes HR-avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskeflykten i Helsingborg

Mer i ämnet