Foto: Winnie Gravlund

Skottlossning i Helsingborg – fyra män till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män är allvarligt skadade och vårdas på sjukhus efter en skottlossning på Söder i Helsingborg under lördagskvällen. Enligt polisuppgifter till SVT Nyheter rör det sig om en gänguppgörelse. En fjärde man, som skadades lindrigt vid skjutningen, har anhållits under natten misstänkt för mordförsök.

Skottlossningen ägde rum i närheten av Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg på lördagskvällen.

– När vi kom till platsen hittade vi fyra män som var skadade, säger Fredrik Bratt på polisens ledningcentral, och tillägger:

Gängkriminaliteten på Söder

– De hade skottskador samt stick- och skärskador, och de fördes till sjukhus i ambulans, polisbil och privat transport.

27-åring anhållen

Region Skåne skriver på sin hemsida att samtliga skadade är män i 20-årsåldern. Tre bedöms som allvarligt skadade, den fjärde lindrigt skadad.

Den lindrigt skadade, en 27-årig man, har anhållits misstänkt för mordförsök.

Enligt uppgifter från polis på plats rör det sig om en uppgörelse mellan två rivaliserande kriminella gäng, något som ledningscentralen inte vill bekräfta.

Vittne: ”Det var fullständigt kaos”

En man som kom till platsen, bara en kort stund efter händelsen, berättade för SVT Nyheter om hur han sett ”folk som skrek och sprang åt alla håll”.

– Det var fullständigt kaos, berättar han för SVT:s reporter Winnie Gravlund.

På trottoaren intill en skottskadad vit bil låg en man som vittnet försökte hjälpa.

– Då pekade han bara på benet och sa: ”var försiktig”. Där hade han en stor skottskada, säger vittnet.

Akutmottagningen på sjukhuset i Helsingborg spärrades av.

”Såg en man ligga på gatan”

SVT:s reporter Winnie Gravlund beskrev under kvällen hur området såg ut:

– Det är mycket polisbilar, mycket poliser och mycket folk som står och tittar. Jag pratade med en kvinna som hamnade mitt i alltihop och hon sa att hon såg en man ligga på gatan och någon som försvann därifrån. Polisen verkar leta efter vittnen just nu. En helikopter flyger också runt och spanar, sa hon i SVT Nyheters direktsändning.

Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Fortsatt utredningsarbete under söndagen

Under kvällen genomförde polisen dörrknackning i området och på söndagmorgonen meddelade polisen att den tekniska undersökningen av platsen är avslutad.

– Nu fortsätter utredningsarbetet med att sammanställa de uppgifter vi fått in och bedöma om vi ska ta in fler personer till förhör, säger Maya Forstenius, pressinformatör på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminaliteten på Söder

Mer i ämnet