Foto: SVT

Slam forslas bort från Scandust

Uppdaterad
Publicerad

Efter att länsstyrelsen haft ett möte med Scandust under torsdagen resulterade det i att bolaget redan under fredagen var igång med att samla ihop slam på det förorenade området.

– Jag är nöjd med att Befesa Scandust har påbörjat sin resa med att städa upp på industriområdet. Det är positivt att bolaget också ser över sin egenkontroll och utreder lösningar för en säkrare hantering, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Sedan den 11 december har länsstyrelsen förbjudit miljöfarlig verksamhet i produktionen på Befesa Scandust med anledning av att slamvatten på bolagets område visat alarmerande höga halter av cyanid och tungmetaller.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Omfattande sanering

Efter att slammet stabiliserats ska det transporteras till Tyskland, vilket kräver minst två tågtransporter. Därefter kommer bolaget att rengöra hela anläggningen. Då kommer bland annat avloppsledningar att spolas, golv och tak rengöras och förorenat vatten behandlas.

En markteknisk undersökning av området ska dra igång senast 16 januari. Först därefter kan en mer omfattande sanering av området inledas.

– Vi är överens om att bolaget gör en daglig återrapportering över hur arbetet fortsätter. Vi på länsstyrelsen kommer att fortsätta följa de åtgärder som vidtas, säger Annelie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet