Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Olsson vill att hans nya parti ska heta Landskronademokraterna. Men domännamnet är redan upptaget varför det kan bli ett annat namn. Foto: Per Lärka/SVT

SD:s kommunalråd Stefan Olsson i Landskrona vill starta eget parti

Uppdaterad
Publicerad

17 april ska Sverigedemokraterna bestämma om Stefan Olsson, som är deras kommunalråd i Landskrona, ska uteslutas ur partiet.

Nu funderar han på att starta eget parti och han kommer att stanna på kommunalrådsposten mandatperioden ut.

Han säger att han inte riktigt bestämt sig, att det är 50/50 om han startar ett eget parti.

– Sen jag sa att jag funderar på att bilda Landskronademokraterna har 15-20 personer hört av sig och sagt att de går med. Bland dem finns flera aktiva Sverigedemokrater, säger han.

Stefan Olsson har varit ordförande för SD i Landskrona i 15 år. Han sitter i kommunfullmäktige och är alltså kommunalråd. Så sent som i slutet av förra året utsågs han också till andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Snabb reaktion

I december meddelade han plötsligt via sociala medier att han funderade på att bli politisk vilde. Sedan gick det fort. 

Sverigedemokraterna reagerade kraftigt och startade ett ärende om uteslutning och har krävt att han ska lämna sina poster. Men man kan inget göra för att peta Stefan Olsson från posten som förtroendevalt kommunalråd. Han kan sitta kvar till sista december 2026. Under tiden har han 62,5 procent av en riksdagslön, vilket motsvarar ungefär 45 000 kronor i månaden.

Hans beslut kritiseras av SD i Landskrona.

– Partiet ska både fungera och leverera under mandatperioden, samtidigt måste vi vara uppriktiga för självklart är det så att vi är rejält skadeskjutna av det faktum att Stefan Olsson rent ut sagt kidnappar den enda avlönade posten vi har att tillsätta, sa Daniel Engström som är ordförande i Landskrona kommunförening i ett pressmeddelande i samband med att partiet öppnade processen för uteslutning.

Många uteslutningar

Det här är långt ifrån första gången som SD utesluter kommunpolitiker. I Klippan uteslöts tolv lokalpolitiker. Även i Skurup har de varit flera uteslutningar och interna strider.

– SD är ett dysfunktionellt parti, säger Stefan Olsson.

– Det agerar som både åklagare och domare och man har ingen chans att försvara sig.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt Sverigedemokraterna i Landskrona som har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.