Stenbrogårdens camping i Helsingborg.

EU-migranterna slängs ut från campingen

Uppdaterad
Publicerad

Stenbrogårdens camping stängs för EU-migranter senast den 31 mars. Samtidigt betonar kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) att ”nolltolerans gäller för illegala bosättningar på stadens mark”.

Peter Danielsson lägger fram sitt förslag inför kommunstyrelsen, som väntas ta beslutet vid nästa sammanträde den 13 januari. Campingen öppnades i april för EU-migranter. Då bodde många i provisoriska tältläger i Helsingborgs parker. Ett lägger utsattes för brandattentat. Vart EU-migranterna nu ska ta vägen framgår inte i det förslag som Peter Danielsson lägger till kommunstyrelsen.

– Till våren har de omkring 40 personerna bott på campingen i nästan ett år. Med tanke på att det hela tiden handlat om en tillfällig lösning, lägger vi nu förslaget att stänga campingen, säger Peter Danielsson och tillägger att det inte är försvarbart att permanent driva en subventionerad camping för en viss grupp.

– Låt mig understryka att det även i fortsättningen gäller nolltolerans mot illegala bosättningar på stadens mark, säger Peter Danielsson. 

Väntar till efter påsk

De politiska överläggningarna om Stenbrogården har förts under en längre tid. Partierna i det blågröna styret i staden är överens.  Enligt miljöpartiets Annika Román har det funnits förslag att stänga campingen redan den 1 januari.

– Det hade varit fruktansvärt att stänga mitt i vintern. Nu stänger vi till påsk. Många EU-migranter åker hem över påsk och vet nu att staden sedan inte har något boende åt dem, säger Annika Román (MP).

Enligt Annika Román informerades de boende på campingen igår om stängningen.

– Det ska ha funnits en förståelse för beslutet, säger hon.

Campingen byggs om

Ägaren av Stenbrogården ska enligt kommunledningen bygga om campingen till en modern anläggning för husbilar. Det är skälet till att det inte går att hyra campingen längre än till den 31 mars.

Flytten till Stenbrogården skedde i slutet av april månad. Då var det ett 50-tal personer som fick nya tält, sovsäckar och liggunderlag av svenska kyrkan och hjälp med flyttning, tolk med mera av Helsingborgs stad. 

De boende betalar en avgift på 10 kr per person och dygn. På campingen finns toaletter, duschar, kök och soptömning. 

Kostnaderna för staden under de första fem månaderna har varit 40 000 – 50 000 kronor per månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.