Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans-Ingvar Green, ordförande för Råå museum, om hur prismat återfanns i klippet ovan. Foto: Simon Melin

Stulet fyrprisma tillbaka på Råå – efter oväntat telefonsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Prismat som satt i fyren på Råå försvann spårlöst för tre år sedan. Hans-Ingvar Green hade sedan länge gett upp hoppet om att återfå klenoden när han plötsligt fick ett mystiskt telefonsamtal för några veckor sedan.

– En person berättade att han hade prismat och att det var hans kompis som tagit det. Personen tyckte att det skulle tillbaka till Råå.

Däremot ville han inte själv återbörda prismat. Istället ville han att representanter för museet skulle dyka upp på en plats utanför stan.

– Jag och och en kompis åkte dit. Vi ville verkligen ha tillbaka det. Först i efterhand funderade vi över säkerheten. Men prismat var där så det gick ju fint, säger Hans-Ingvar Green.

Försvann när den nya fyren byggdes

Prismat, en slags lins som sitter inne i fyren och bryter ljuset så det når längre, hade suttit i den gamla fyren i Råå hamn och försvann i samband med att fyren skulle monteras ner. Redan då var det bestämt att prismat skulle placeras på Råå museum.

– Äntligen har det kommit rätt efter tre år. Nu måste det lagas men det löser vi, säger Hans-Ingvar Green.

Helsingborgs hamn äger själva fyren och eftersom att mannen som lämnade tillbaka prismat inte vill berätta vem som stulit det är det oklart om det blir någon polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.