– Det hjälper inte att vi delar ut till alla när de går ombord, svenskarna tycks inte trivas med munskydd, säger Sundsbussarnas vd Hans Froholdt. Foto: TT Arkiv

Sundsbussarna varslar anställda – ”munskyddskrav skrämmer bort svenskarna”

Publicerad

Svenskar som reser över Sundet med färjorna måste ha munskydd. Beslutet togs nyligen i Danmark och har lett till att allt färre svenskar tar båten. Nu varslar Sundsbussarna ett antal anställda om uppsägning.

Sedan slutet av augusti kräver danska myndigheterna munskydd inom kollektivtrafiken. Dit räknas även färjorna över Öresund. Sundsbussarnas vd Hans Froholdt säger att han omedelbart märkte effekten.

– Nästan över en natt minskade antalet svenska resenärer drastiskt, säger han.

Coronavirus i Skåne

Och det blev kännbart för rederiet – 80 procent av kunderna ombord är svenskar.

– Passagerarantalet ökade sakta under sommaren, men nu dyker det igen. Det är munskyddskravet som skrämmer bort dem. Det hjälper inte att vi delar ut till alla när de går ombord, svenskarna tycks inte trivas med munskydd, säger Hans Froholdt.

Varslar ett antal anställda

Nu är passagerarantalet nere på nivåer som Sundsbussarna inte klarar ekonomiskt.

– Vi har nu tvingats varsla ett antal av våra medarbetare. Vi förlorar alldeles för mycket pengar på corona.

Hur många som varslas och hur stora förluster det handlar om vill Hans Froholdt inte avslöja.

Rederiet överväger också att minska antalet turer eller helt ligga stilla under en period. Men några beslut är inte fattade än.

– Allt beror på utvecklingen de närmaste två månaderna, säger Hans Froholdt.

I slutet av augusti varslade även Forsea, som också trafikerar Sundet, 70 anställda om uppsägningar. Då hade antalet resenärer minskat med 40 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet