• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Sebastian Fihnn upplever att det är besvärligt med munskydd, men han tror ändå att det gör nytta. I videon ser du hur svenskar hanterar det danska mundskyddskravet. Foto: Roger Bengtsson/SVT

Rederi-vd: Munskyddskravet skrämmer bort resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid påstigningen på färjan i Helsingborg ska munskyddet på. Det danska kravet får många svenska resenärer att avstå resor över sundet, enligt Hans Frohold, vd för Sundsbussarna.

Sedan i lördags måste den som passerar den danska gränsen med båt eller färja ta på sig munskydd.  Munskyddskravet gäller inom kollektivtrafik i Danmark.

Enligt Hans Froholdt, vd för det danska rederiet Sundsbussarna, som trafikerar Helsingborg-Helsingör, får det många svenskar att tveka.

– Jag kan inte säga vilket förhållningssätt som är bäst, det svenska eller det danska. Jag är ju ingen läkare. Men jag tycker det är synd att man inte kunnat hitta någon gemensam lösning här i gränslandet.

Påverkar det er verksamhet?

– Ja helt klart, inget tvivel. Vi får färre resande. Vissa människor är rädda för corona och vi har redan sett ett minskat resande. Och det är synd för det är ju inte farligare att vara i Danmark än i Sverige.

Hans Froholdt, vd för det danska rederiet Sundsbussarna. Foto: SVT

”Det skulle införas i Sverige också”

I vänthallen vid kajen i Helsingborg sitter en handfull spridda sällskap. Alla har munskydden redo och för flera av dem är de första gången de bär skyddet.

– Jag sydde några i våras när jag trodde det skulle införas krav i Sverige på munskydd. Men det behövdes ju aldrig, så det är premiär för mig, säger Eva Jelinek.

Munskydden får tas bort när resenärerna äter och dricker ombord.

Eva och hennes sällskap är positivt inställda till kravet.

– Det skulle ha införts tidigare. Jag hade gärna sett det på bussar och tåg i Sverige, säger Alena Cervenkova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet