Fiskar och får hittades döda i slutet av juli, men provsvaren visar inte på att det skett några utsläpp i Råån. Foto: SVT

Naturligt gift kan vara orsaken bakom djurdöden i Råån

Uppdaterad
Publicerad

Det var inga utsläpp i dagvattnet som dödade får och fiskar i Råån tidigare i somras. Mer sannolikt är att det handlade om ett naturligt gift som kan uppstå i syrefattiga vatten.

Den mystiska djurdöden inträffade i slutet av juli. Tre får och fiskar hittades döda och fiskar sågs också kippa efter andan. Samtidigt låg det en kloaklukt över Råån vid Raus kyrka, enligt vittnen.

Misstankarna riktades tidigt mot ett rör som leder ut dagvatten i Råån. Men därifrån har inget giftigt kommit, visar prover.

– Vi har vid två tillfällen tagit prover i vårt dagvattensystem vid Råån. Provsvaren visar inte på att det varit några utsläpp, säger Sven-Inge Granlund, avdelningschef på NSVA (Nordvästra Skånes vatten och avlopp).

Kan vara naturliga orsaker

Även miljöförvaltningen har fått svar på vattenproverna av å-vattnet. Dessa visar inte heller på några direkta utsläpp, däremot på förhöjda halter av ammonium har spårats.

– Det vi ser är att ammoniumhalterna är höga i utgående vatten från dagvattendammarna. Ammonium är giftigt för vattenlevande organismer, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Provsvaren visar inte att det förekommit några utsläpp i Råån. Foto: Lisa Jonsson

Ammonium kan uppstå helt naturligt i syrefattiga vatten, vid höga temperaturer och när organiskt material bryts ned.

– Företeelsen som sådan är inte ovanlig den här tiden på året, men konsekvenserna kan bli större vid låga vattenflöden som det var under den här perioden.

Vad händer nu?

– Miljöförvaltningen kommer att ha fortsatt dialog med stadsbyggnadsförvaltningen och NSVA kring vilka åtgärder som kan bli aktuella att de vidtar kring exempelvis rensning av dammar, dimensionering och rutiner kring dagvattenhantering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet