Manar Barazi, gruppledaren Mahjabeen Khan och Laila Adyab träffas och tränar svenska på Familjens hus i Ängelholm. Foto: Jazz Munteanu

Språkträning för föräldrarlediga öppnar porten till gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrargruppen ”Svenska med baby” i Ängelholm samlas för att prata svenska och umgås tillsammans med sina barn. Men det är också ett sätt för nyanlända att komma in i samhället.

Det är torsdag förmiddag och föräldrar på Familjens hus Nya torg i Ängelholm har samlats för att sjunga och dansa med sina barn. När klockan slår 11 blir en mindre del av gruppen kvar i salen. Idag ska de diskutera jämställdhet på lätt svenska.

Gruppen är öppen för alla men vill särskilt nå nya svenskar som är föräldralediga och därför inte hinner lära sig svenska.

Ängelholm

– Jag har inte hunnit gå så länge på SFI, jag var mammaledig. Om jag pratar bättre svenska nu så har jag lärt mig det här, säger Mahjabeen Khan, förälder och gruppledare för Svenska med baby.

– Vi möter många föräldrar som är föräldrarlediga och har små barn och som därgenom inte kan gå på SFI, säger Christine Lennartsson, biträdande enhetschef för familjecentralerna i Ängelholm.

Nationell organisation

Idén till träffarna uppkom redan 2012, när två föräldrarlediga personer i Stockholm ville skapa mötesplatser mellan nya och etablerade svenskar. Idag är initiativet en nationell organisation som finns i 16 kommuner runtom i landet.

– Det är alltid svårare att komma ut i samhället om man inte går i skolan utan stannar hemma med barnen, säger Shqipe Salijaj, förälder och deltagare i gruppen.

Svenska med baby tror också att de kan fylla ett behov av föräldrarstöd till de föräldrar som inte nås av samhällets informationsinsatser.

– Det kan handla om att man inte vet hur man söker en förskoleplats, det kan handla om att man inte vet var man ska gå med sitt barn om hen blir sjuk, säger Anna Nordstrand som är verksamhetsutvecklare på Svenska med baby.

Svenska med baby riktar sig till alla föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholm

Mer i ämnet