Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer och Josefin Malmberg missbrukade narkotika i Billesholm, en ort i Bjuv, när de var tonåringar. Foto: Nellie Erberth/SVT

Syskonen fastnade i missbruk i Bjuv: “Finns överallt, i mängder”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har både försäljning och bruk av narkotika spridits från storstäder till mindre orter i landet. I Bjuv, en kommun med drygt 16 000 invånare i Skåne, är anmälda narkotikabrott hittills i år på samma nivå som Malmö, om man sätter det i relation till befolkningsmängden. Vi har träffat syskonen Kristoffer och Josefin som är uppväxta i Bjuvs kommun och som båda brukade narkotika som tonåringar.

I Bjuv har antalet orosanmälningar angående missbruk bland unga dubblerats de senaste tre åren och kommunen ligger på höga siffror när det kommer till anmälda narkotikabrott.

Kristoffer Malmberg är uppväxt i Billesholm, en ort i Bjuvs kommun, och redan som 14-åring testade han cannabis för första gången. Efter det provade han tyngre droger och fastnade i ett missbruk.

– Det finns överallt, i mängder. Vart jag än går här har jag varit påverkad, i affärerna, pizzeriorna och livsbutikerna, säger han.

Se när Kristoffer och Josefin återvänder till Bjuv i klippet ovan.

Inlagd på behandlingshem

När Kristoffer var 17 år blev han inlagd på behandlingshem, efter att ha tillbringat några månader på en avgiftningsklinik.

– Jag får aldrig bra minnen när jag åker till Billesholm, det blir som en smäll i huvudet. För mig var det bästa att åka så långt bort från detta som det gick.

Mycket droger i Bjuv

I dag har både Kristoffer och Josefin lämnat missbruket och Billesholm bakom sig. Men syskonen tycker att problemen med narkotika bland unga i Bjuvs kommun behöver uppmärksammas mer.

– När jag var yngre var det inte lika mycket droger ute, nu är det överallt och det är längre ner i åldrarna.  Jag uppfattar att det är vanligare att man brukat narkotika än att man inte gjort det i dag, säger Josefin.

Flyttat ut från stora städer

Mathias Lööw har arbetat som narkotikapolis sedan 2008 och är nu gruppchef i Helsingborg, och han ser en tydlig koppling mellan stora städer och mindre orter när det gäller narkotikaförsäljning.

– Det som tidigare var ett storstadsproblem är nu ett nationellt problem, man är inte förskonad från narkotikan om du bor i en mindre by, narkotika är lätt att få tag på överallt i dag, säger han.

Enligt Mathias Lööw syns trenden i de flesta städerna i landet.

– Det har spridits från själva hjärnan: de stora städerna i Skåne, Göteborg och Stockholm, ut till hela landet, säger Mathias Lööw.

Anmälda narkotikabrott i Skåne (per 100 000 invånare):

Av de 33 orter som finns i Skåne är det här de fem orterna där andelen anmälda narkotikabrott ligger högst:

2020:

Malmö kommun: 1924

Bjuv kommun: 1670

Åstorp kommun: 1652

Perstorp kommun: 1537

Kristianstad kommun: 1388

2021:

Kristianstad kommun: 1650

Åstorp kommun: 1392

Malmö kommun: 1342

Helsingborg kommun: 1146

Bjuv kommun: 876

2022 (till och med kvartal tre):

Helsingborg kommun: 1033

Kristianstad kommun: 929

Klippan kommun: 765

Bjuv kommun: 758

Malmö kommun: 758

Källa: Brottförebyggande rådet (BRÅ)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.