Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot Tekniska Gymnasiet Helsingborg som nu får tre månader på sig att åtgärda bristerna – annars väntar miljoner kronor i vite. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Tekniska Gymnasiet Helsingborg riskerar miljoner i vite – bryter mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen riktar nu hård kritik mot Tekniska Gymnasiet Helsingborg som bryter mot skollagen.

Skolan riskerar flera miljoner kronor i vite.

Det är allvarlig kritik som Skolinspektionen nu ger Tekniska Gymnasiet Helsingborg – tidigare Thoren Innovation School.

Elever får inte det stöd som de enligt skollagen har rätt till. Klasser som under flera år varit stökiga så att studieron brister och lärare som inte hinner gå igenom läromaterialet med eleverna inför nationella proven.

Därför ger Skolinspektionen gymnasieskolan tre månader på sig att åtgärda bristerna – annars riskerar skolan fyra miljoner kronor i vite.

Skolinspektionen: ”Allvarliga brister”

Myndigheten har granskat skolan under de tre senaste terminerna. I rapporten står det bland annat att: ”Skolinspektionen bedömer att det finns allvarliga brister i skolans arbete” . Det handlar framförallt om elever som behöver extra stöd och inte får det.

En del av kritiken riktas direkt mot rektorns arbete. Skolinspektionen noterar att när lärare, mentorer och specialpedagoger påtalat kunskapsbrister hos elever har rektorn bollat tillbaka detta istället för att utreda om eleverna ska få extra stöd.

Kritik mot kränkande behandling

Inspektionen kritiserar också hur skolan arbetar med att hantera kränkningar bland eleverna. Lärare och elever vittnar om att: ”Det sker kränkningar på skolan. Det handlar om fysiska kränkningar i form av sparkar och slagsmål samt verbala kränkningar såsom nedsättande uttalanden och hot.

Detta sker också på lektioner där läraren får stå längst bak i klassrummet för att övervaka stökiga elever och på så sätt inte hinner hjälpa de andra eleverna.

Har börjat med förbättringar

Skolans rektor Thomas Blomsterberg betonar att han tar allvarligt på kritiken från Skolinspektionen men säger också att bristerna var ett faktum redan när han började som rektor på skolan för ett drygt år sedan.

– Redan då inleddes ett kvalitetsarbete på bristområdena. Studieron har blivit bättre, närvaron är högre, skolan är lugnare och så även kvaliteten i undervisningen, säger han.

Alla extra anpassningar som rör särskilt stöd ska provas under en period för att sedan utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.