Henrik Andersson, bildningschef, var högsta chef för socialförvaltningen när larmrapporten om missförhållanden slog ner i höstas. Nu avslutas hans tjänst. Foto: SVT

Tidigare chef för socialtjänsten lämnar sin tjänst

Publicerad

Henrik Andersson, biträdande kommundirektör, var högsta chef för socialtjänsten när visselblåsarna slog larm tidigare i höstas. Han blev avstängd – men kom tillbaka. Nu får han lämna sin tjänst.

Henrik Andersson var chef för socialtjästen och biträdande kommundirektör när larmen om missförhållanden inom enheten barn och unga slog ner i höstas.

Då, i oktober, sade han till SVT att han inte känt till, eller fått några indikationer på, att verksamheten haft stora problem under en längre tid.

Missförhållanden i Båstads kommun

Efter larmen inleddes flera utredningar – flera av dem har ännu inte blivit färdiga.

Togs ur tjänst

Henrik Andersson togs tillfälligt ur tjänst under en månad, men kom sedan tillbaka till Båstad kommun. Nu har han och kommundirektören Erik Lildberg träffat en överenskommelse.

– Han är arbetsbefriad i tio månader, säger Erik Lidberg.

Det innebär att Henrik Andersson fram till 4 januari 2021 uppbär 77 000 kronor i månaden, utan att jobba. Därefter avslutas anställningen.

Nytt ledarskap

Enligt Erik Lidberg är båda partner överens om lösningen.

– Vi har konstaterat att vi haft stora utmaningar, och att vi behöver starta om med en ny politik och ett nytt ledarskap. Vi startar därför en ny organisation för individ- och familjeomsorgen, som slås ihop med vård och omsorg, från 1 mars. Därtill får vi en ny politisk ledning för socialtjänsten från 1 april.

Är ni missnöjda med hans arbete?

– Han har varit anställd i 25 år och har har bidragit till kommunens utveckling, men nu konstaterar vi att vi måste bygga något nytt, en ny organisation, säger Erik Lidberg.

SVT har gett Henrik Andersson möjlighet att kommentera uppgörelsen, men han har ännu inte hört av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet