Hör personal berätta om arbetssituationen. Foto: SVT

Nya sjukhustältet redo att ta emot svårt covid-sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har det tagit. Nu står intensivvårdstältet utanför Helsingborgs lasarett redo att ta emot svårt sjuka covid-patienter.

– Det känns nästan overkligt, säger Harald Roos, sjukhusdirektör i Helsingborg.

Platserna i tältet ska tas i bruk när alla intensivvårdsplatser inne på sjukhuset fyllts.

Så illa är ännu inte läget, men Region Skåne räknar med att antalet patienter som kräver vård till följd av corona-viruset kan öka inom en snar framtid.

Coronavirus i Skåne

– Det har varit två intensiva veckor för att färdigställa det här. Vi har nu tolv intensivvårdsplatser tillägnade covid-patienter som behöver vårdas i respirator. Möjligheten finns att utöka till 20 platser, säger Jesper Johnson, specialistläkare i Helsingborg.

Kräver mer bemanning

En av flera utmaningar är att bemanna de nya vårdplatserna. På sjukhuset pågår nu ett omskolningsarbete för att fler ska kunna arbeta med intensivvård.

– Sjuksköterskor och undersköterskor får just nu en crash course i hur respiratorer fungerar, hur man blandar läkemedel, hur man sätter artärnålar och sådana saker. Det pågår för fullt, säger sjuksköterskan Malin Rullander.

– Men kommer också att bli en omfördelning av personalen från Malmö, Lund och Kristianstöd för att lösa det här, säger hon.

Så här ser det ut bakom tältduken på sjukhusområdet. Tolv intensivvårdsplatser kan nu tas i bruk om läget kräver det. Foto: Cecilia Hedlund

Hon har vana vid att arbeta med sjukvård i tält. Malin Rullander jobbar på deltid som sjuksköterska inom Försvarsmakten, och deltid vid intensivvårsavdelningen.

– Den stora skillnaden mellan tältet och intensiven är utrymmet. Här är det väldigt tajt, men jag är van vid det. Det är bara att gilla läget och göra så gott man kan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet