Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team på plats såg unga pojkar hålla igång eldarna på en genomfartsväg i Karlslund. I klippet ser du bilderna från upploppet – och reaktionerna på dem. Foto: SVT/Minna Korsgren

Tonåring döms till ungdomsvård efter upploppen i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Det var när den dansksvenske högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle hålla en manifestation på Koppargården i Landskrona som våldet eskalerade. Nu döms en 17-årig Landskronabo för våldsamt upplopp av Lunds tingsrätt.

Men han döms inte för påskhelgsupploppen som han stod åtalad för. Där frias han eftersom tingsrätten ansåg att bevisvärdet inte är tillräcklig för att det ska anses ställt utom tvivel att han deltog.

Däremot dömdes han för ett liknande upplopp drygt en vecka tidigare. Även då skulle Rasmus Paludan hålla en manifestation och situationen blev lika våldsam.

– Vi kan konstatera att vi har fått framgång avseende det första tillfället, men tingsrätten har kommit fram till att personen inte har kunnat gå att identifiera vid andra. Då var det också en mer utförlig maskering, säger kammaråklagare Love Lundin.

Domen kan överklagas

Åklagaren menar dock att de lyckats identifiera 17-åringen vid andra tillfället med hjälp av videomaterial och polisens kännedom om personen.

– Vi får överväga om vi kommer överklaga domen, det är inte uteslutet på något sätt.

Manifestationen den 16 april flyttades till Malmö, men trots det uppstod kaotiska scener i Karlslund där maskerade personer byggde barrikader utmed vägen och kastade sten mot polis.

Unga pojkar drev på upploppen

Ett hundratal personer deltog i upploppen i Landskrona och många av dem var unga pojkar. 17-åringen befann sig i en folksamling som tvingat sig förbi de avspärrningar som polisen satt upp och bland annat kastat stenar och raketer mot polis och civila personer.

Eftersom 17-åringen tidigare var ostraffad och minderårig döms han nu till ungdomsvård av Lunds tingsrätt med motiveringen:

”Straffvärdet för det brott som han döms för motsvarar enligt tingsrättens bedömning ett kortare fängelsestraff. Brottets art talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse. Då han är under 18 år ska han emellertid i första hand dömas till en ungdomspåföljd.”

17-åringen har i förhör erkänt att han är med på några av de bilder som har använts av åklagaren som bevismaterial men han nekar till brott vid upploppet den tredje april. Han nekar även till att han var på plats under påskhelgen.

SVT har sökt 17-åringen advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.