• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Splitbild. Till vänster en bild på korridor inifrån ett fängelse. Till höger Kriminalvårdens utredare Charlotte Carrick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till 2027 ska det finnas 250 platser på Sveriges nya ungdomsfängelser. Hör Kriminalvårdens utredare Charlotte Carrick berätta mer i videon ovan. Foto: Kriminalvården/Simon Melin/SVT

Tredubbling av dömda barn – snart ska nya ungdomsfängelser öppna

Publicerad

Barn som begår grova brott i Sverige ökar. Om två år ska landets nya ungdomsfängelser stå klara. Då ska hundratals barn kunna låsas in.

I dag är 172 barn placerade i sluten ungdomsvård på något av Sveriges Sis-hem. Det handlar om barn som döms för grova brott såsom exempelvis mord. Det är en tredubbling av antalet brottsdömda barn sedan januari 2023.

Men om två år ska ansvaret för 15- till 17-åringar som begår grova brott övergå till Kriminalvården. Därför letar nu myndigheten efter lämpliga ställen att bygga sina nya ungdomsfängelser.

– Planen till 2027 är cirka 250 platser, men första juli 2026 siktar vi in oss på ett drygt ett hundratal. Skälet är att den nya påföljden är tänkt för dem som begått brott efter 1 juli 2026, säger Charlotte Carrick som är Kriminalvårdens utredare.

Kriminalvården: ”Enorm utmaning”

Men dessförinnan kvarstår flera utmaningar. Dels att hitta lämpliga lokaler men också att anställa ny personal, såsom lärare och kuratorer.

– Vi har en ansträngd beläggningssituation och om vi ska använda befintliga avdelningar så behöver de tömmas för att vi ska bygga om och anpassa för nya klientgruppen. Det är en enorm utmaning, säger Charlotte Carrick.

Oklart var i Sverige

Myndigheten undersöker tre alternativ:

• Att inrätta ungdomsavdelningar på befintliga avdelningar.

• Bygga nya byggnader på befintliga anstalter.

• Konvertera enstaka anstalter till ungdomsanstalter.

– Vi ser över platser och där har bland annat region syd, Skåne och Blekinge, inkommit med förslag. Nu besöker vi platserna för att utreda om de är lämpliga men också i andra delar av landet.

När kommer ni veta?

– Vi kommer ge besked någon gång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.