– Vi kommer att få ekonomiska problem för flera av våra butiker, varnar Välachefen Niklas Blonér efter regeringens besked om nya restriktioner inom handeln. Foto: Caroline Larsson / SVT

Välachefens varning efter restriktionerna: ”Handlar om överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Maxtak på besökarantal införs i handeln och butikerna uppmanas att ställa in mellandagsrean – det är några av de besked som regeringen gett för att bromsa smittspridningen. Men för många butiker och köpcentrum är mellandagarna några av årets viktigaste dagar.

– Vi kommer att få ekonomiska problem för flera av våra butiker, säger Välachefen Niklas Blonér.

I fredags presenterade regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, nya restriktioner för att stoppa spridningen av covid-19. Bland annat uppmanades handeln att ställa in mellandagsrean och inte försöka locka kunder till sina butiker.

Dessutom införs ett maxtak på antal besökare som får befinna sig i butiker och på köpcenter.

Coronavirus i Skåne

Restriktioner från julafton

Restriktionerna börjar gälla på julafton och om de inte får önskad effekt kan det bli aktuellt att stänga hela verksamheter, sa Stefan Löfven.

Ett vanligt år skulle julhandeln och mellandagsrean vara några av de viktigaste dagarna på året för butikerna på Väla. Chefen för köpcentret, Niklas Blonér, är orolig.

– Det är så klart ett måste att minimera de smittotal som finns. Samtidigt så är den näring som vi lever i extremt hårt ansatt idag – vi tappar ungefär femtio procent av våra kunder. Många av våra butiker pratar just nu om överlevnad.

Besökaransvar

Väla som varumärke kommer inte uppmana butikerna att ställa in sin mellandagsrea – det är upp till varje butik. Däremot räknas besökarna som går in i köpcentret och om det blir för trångt kommer man stänga dörrarna.

Niklas Blonér menar att köpcentret gjort mycket för att minska smittorisken och uppmanar nu besökarna att ta sitt ansvar.

– Att man kommer på tider när det är lågt besökarantal, inte handlar ofokuserat utan att man gör en lista hemma i lugn och ro. Man behöver inte åka ut alla i familjen utan kanske en eller två gör ärendena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet