Den anklagade läkaren driver en klinik i nordvästra Skåne. Foto: TT

Våldtäktsanklagade läkaren kan vara psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som misstänkts ha våldtagit en patient och utnyttjat flera andra sexuellt kan vara psykiskt sjuk. Det framgår av rättegången som just nu pausats i väntan på att mannens hälsa ska undersökas.

Det är totalt fem kvinnor som berättar att de utnyttjats av läkaren då de uppsökt hans mottagning i nordvästra Skåne.

Totalt misstänks läkaren för fem sexuella ofredanden och en våldtäkt.

Samma dag som rättegången började kom den sista anmälan från ytterligare en kvinna, en händelse som utreddes blixtsnabbt för att inkluderas i målet. 

Under rättegången har flera personer förhörts: förutom patienterna själva har bland annat anhöriga, anställda på kliniken samt andra kollegor till den misstänkte läkaren uttalat sig.

Rätten har redan nu gjort bedömningen att bevisen mot läkaren är starka vad gäller samtliga brott han misstänks för.

”Det är väldigt allvarliga brott”

Det har dessutom vid en första undersökning upptäckts att läkaren kan lida av en psykisk störning.

– Vi begärde att han skulle undersökas redan innan rättegången inleddes. Det är väldigt allvarliga brott han anklagas för och han riskerar ett långt fängelsestraff, säger Nicklas Söderberg som är chefsrådman och som dömer målet.

Rättegången har nu pausats för att en grundligare rättspsykiatrisk undersökning ska göras av mannen.

– Min klient nekar till samtliga brott och har gjort det under hela processen, i övrigt har vi inget att tillägga, säger advokat Ebba Bonair.

Om den kommer fram till att han är psykiskt sjuk kan straffet bli vård. Minimistraffet för våldtäkt är annars två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.