Fredrik Larsson är konst- och hoppminister i Ladonien och nära vän till Lars Vilks. Foto: Caroline Larsson / SVT

Vännen om Lars Vilks sista tid: ”Han var oerhört livsglad”

Uppdaterad
Publicerad

Den sista kontakten var ett telefonsamtal i onsdags om en kommande inspelning med ett brittiskt filmteam. En inspelning som inte kommer att bli av.

Sent på söndagkvällen fick Fredrik Larsson veta av sin dotter att vännen Lars Vilks omkommit i en bilolycka på E4 tillsammans med två poliser.

– Det blev en chockupplevelse att få ett sådant besked, säger Fredrik Larsson.

Rösten brister när han fortsätter.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

–  Jag fick titta lite på vad som hade hänt och samtidigt började telefonen få en massa meddelanden från folk från Tyskland och USA som ville veta om det var sant.

Minister och Nimisunderhållare

Fredrik Larsson är Lars Vilks vän och konstnärskollega sedan 23 år. Förutom att han är konst- och hoppminister i den av Lars Vilks utropade mikrostaten Ladonien så har han även varit en förlängd arm i underhållet av Nimis – sedan hotbilden försvårade för Lars Vilks att vara där och snickra på egen hand.

”Oerhört livsglad”

Trots att Lars Vilks levde på hemlig ort med livvaktsskydd 24 timmar om dygnet hördes vännerna varje vecka och sågs så ofta de kunde, senast för två veckor sedan då de deltog i en inspelning med ett tyskt filmteam hemma hos Fredrik.

De pratade ofta om Nimis, konstsamarbeten och ladonska angelägenheter. Att vännen levde med dödshot från terroristorganisationer var inget som märktes i kontakten dem emellan.

– Han var oerhört livsglad. Han var precis som vanligt trots allt.

Möte med drottningen

Under måndagseftermiddagenhar Fredrik ett inplanerat möte med drottningen av Ladonien för att diskutera vad som sker nu med mikrostaten och huvudstaden Nimis.

– Ladonien är ett självgående verk så det som händer där är vad som händer i alla länder när en statssekreterare går bort. Ladonien kommer inte försvinna.

Lars Vilks grundade ett eget land – Ladonien

Nimis är inte bara ett konstverk – det är huvudstad i en mikrostat. Lars Vilks grundade också en egen nation kring sina skulpturer – Ladonien.

Det var den 2 juni 1996 som Nimis utropades som en självständig stat, Ladonien, som är en kvadratkilometer stort och beläget på Kullaberg.

Det nya landet försågs med över 100 ministrar från hela världen med lite olika titlar, som dansbandsminister, hundminister, alla vindars minister och minister för framtida hopp.

Ladonien har en egen flagga och två nationalsånger och är en remoni, en republikansk monarki med både kungligheter och två presidenter.

Lars Vilks utsåg sig själv till statssekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet