Tryckvågen i sprängningen var så kraftig att lokalerna i huset mitt emot tagit stor skada. Foto: Rustan Schlüter

Vårdcentral tvingas avboka 200 patienter

Uppdaterad
Publicerad

Det blev omfattande skador även på fastigheten mittemot polishuset. Många fönster krossades av tryckvågen från detonationen och trottoaren utanför var full med glasskärvor.

Vårdcentralen Berga Läkarhus har sina lokaler mitt emot polishuset och tvingades avboka omkring 200 patienter.

När vårdcentralens verksamhetschef, läkaren Rustan Schlüter kom till jobbet på morgonen möttes han av en skärrad städare och omfattande skador – krossade och intrycka fönster, skador på innertaket, ventiler som ramlat ner och lampor som hängde ner från taket.

Detonation vid polishus

Hur tänker du efter det som hänt?

–  Verkligheten har kommit mycket nära. Just nu är det mycket action, men när jag sedan sätter mig och funderar på vad som hände så kommer nog andra tankar om vilken värld vi lever i. Hur ser den ut, hur ska vi ställa oss till det. Det blir jobbiga tankar, säger Rustan Schlüter.

Söker sig till akuten istället

Flera av de avbokade patienterna söker nu vård på akuten på lasarettet.

– Så för att avlasta våra kolleger där har vi skickat dit ett team med läkare och sjuksköterska, berättar verksamhetschef Trustan Schlüter.

En av patienterna som fick vända i dörren var Tommy Lantz.

– Jag har väntat en månad och så möttes jag av en lapp på dörren att vårdcentralen har stängt. Det kändes så där...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet