Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gör inte av med mer vatten än du verkligen behöver”, är Jonas Håkanssons uppmaning till alla som bor i nordvästra Skåne. Hör dricksvattenchefen berätta mer om situationen i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Vattenförbrukningen i Nordvästskåne slår rekord – kan bli bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Nordvästskåne gör av med rekordstora mängder vatten. Nu varnar NSVA: Fortsätter det så här kan det bli problem.

Förbrukningen av dricksvatten i Torekov i Båstads kommun har varit lika hög under maj månad som under högsommarmånaderna 2022 och dubbelt så hög jämfört med april månad.

Och nu går NSVA, det kommunala vatten- och avloppsbolaget, ut och vädjar: spara på vattnet.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Men Torekovsborna är inte ensamma om att skruva på kranen just nu.

– Vi har rekordhög vattenförbrukning i hela Nordvästskåne, säger Jonas Håkansson, drickvattenchef på NSVA.

Kan bli bevattningsförbud

Om det fortsätter och sommaren blir varm kan tillgången på vatten hotas, enligt NSVA. Då förbrukas mer vatten än vad vattenverken klarar av att producera. Och i vissa kommuner, som tar sitt vatten från grundvattentäkter, räcker inte de till.

Konsekvensen kan i första hand bli bevattningsförbud. Då får vattnet bara användas till mat, dryck och den personliga hygienen.

I värsta fall kan tomma eller halvtomma rör göra att dricksvattnet får så dålig kvalitet att det måste kokas innan det kan användas.

– Låt gräsmattorna bli gula, de återhämtar sig, säger Jonas Håkansson.

Fyra goda råd om vattenförbrukning

• Duscha snabbare

• Ställ dricksvatten i kylen istället för att låta kranen rinna tills det blir svalt nog.

• Om du ska vattna i trädgården – använd annat vatten än dricksvatten till det. Samla regnvatten, t ex, och använd vattenkanna.

• Fyll tvättmaskinen och diskmaskinen innan du sätter igång dem.

Källa: NSVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet