Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verklighetsenliga proportioner och en modern, sportig design har varit i fokus under Vincents senaste projekt. Hör honom berätta mer om bilen i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Vincent, 19, från Höganäs drömmer om att tillverka elbilar – har byggt egen radiostyrd bil

Publicerad

Under högstadiet lade Vincent Grahn ned hundratals timmar på att designa och konstruera en radiostyrd bil. Nu har han tagit studenten, och hans senaste projekt har varit betydligt mer avancerat än det förra bygget.

Sammanlagt har Vincent lagt ner över 900 timmar på projektet. Endast 100 av dessa ha varit under skoltid, och många kvällar har tillbringats i skolans tekniksalar. Samtidigt har flera hinder dykt upp på vägen – bland annat när skolan fick strömavbrott mitt under 3D-utskriften.

– Jag har lärt mig att man behöver ha mycket tålamod, och att inget löser sig självt. Utan man måste verkligen jobba hårt, men i slutändan lönar det sig, berättar Vincent Grahn.

Den nya, radiostyrda elbilen, som har han döpt till VG Platinum, kan köra dubbelt så snabbt som den förra. Under de senaste två åren har konstruktionen genomgått en lång produktionsprocess.

–  Den har gått från en skiss till en lermodell, som skannats in i ett datorprogram. Sedan har den 3D-printats och därefter byggts färdigt för hand.

Drömmer om jobb på internationellt bilföretag

Vincent Grahn har fortfarande samma drömmar som när han slutade högstadiet – att få jobb hos en stor, internationell biltillverkare, eller att starta sitt eget bilmärke. Efter att SVT Nyheter rapporterat om hans förra projekt blev han inbjuden till ett sådant företag, där han fick provåka bilarna och prata om sin framtid.

Och nu har han kommit ännu ett steg närmare sitt mål. Till hösten börjar han studera civilingenjörsprogrammet, med inriktningen design och produktframtagning, på Kungliga Tekniska Högskolan.

– Efter det hoppas jag kunna få mitt drömjobb.

Se när Vincent visar upp sin egentillverkade bil i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.