Anledningen till den goda skörden är hyfsat enkel. Det har varit bra förutsättningar med rätt mängd soltimmar och temperatur.
– Det är inte helt oväntat eftersom Sverige är ett ungt vinland och när de unga vinplantorna börjar växa till sig så börjar de också leverera mer frukt, säger K Felix G Åhrberg.
Sverige mer experimentellt
Historiskt sett har vinodling varit konservativ och traditionell men i Sverige har vinmakarna vågat satsa på nya bättre förädlade druvor.
– I Frankrike bestämdes det för 50 till 100 år sedan vilka sorter som får odlas i de olika vindistrikten och skapade på så sätt ett stelbent system, säger K Felix G Åhrberg.
I Sverige testades flera olika druvor och vinmakarna kom fram till att pivi-druvan.
– Den är svampresistent så vi får inte den typ av mjöldagg som vi nu ser i Bourgogne, säger K Felix G Åhrberg.
Klimatförändringar kan bidra
Även klimatförändringarna ser K Felix G Åhrberg som gynnsamt för den svenska vinodlingen.
– I takt med att det blir varmare och varmare så kommer en del områden få det svårt med torka, frost och sjukdomar medan nya regioner kommer få växa fram, säger han.