Vinmakaren K Felix G Åhrberg på Kullaberg ser en rekordstor vinskörd framför sig. Foto: Simon Melin/SVT

Rekordskörd för vinodlarna i nordväst – ”Bästa skörden någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinskördsrapporter i Europa har varit till stor del en dyster läsning men på Kullahalvön väntas det bli en rekordskörd.

– Här har vi den största och hitintills bästa vinskörden på Kullaberg någonsin, säger vinmakaren och oenologen K Felix G Åhrberg.

Anledningen till den goda skörden är hyfsat enkel. Det har varit bra förutsättningar med rätt mängd soltimmar och temperatur.

– Det är inte helt oväntat eftersom Sverige är ett ungt vinland och när de unga vinplantorna börjar växa till sig så börjar de också leverera mer frukt, säger K Felix G Åhrberg.

Sverige mer experimentellt

Historiskt sett har vinodling varit konservativ och traditionell men i Sverige har vinmakarna vågat satsa på nya bättre förädlade druvor.

– I Frankrike bestämdes det för 50 till 100 år sedan vilka sorter som får odlas i de olika vindistrikten och skapade på så sätt ett stelbent system, säger K Felix G Åhrberg.

I Sverige testades flera olika druvor och vinmakarna kom fram till att pivi-druvan.

– Den är svampresistent så vi får inte den typ av mjöldagg som vi nu ser i Bourgogne, säger K Felix G Åhrberg.

Klimatförändringar kan bidra

Även klimatförändringarna ser K Felix G Åhrberg som gynnsamt för den svenska vinodlingen.

– I takt med att det blir varmare och varmare så kommer en del områden få det svårt med torka, frost och sjukdomar medan nya regioner kommer få växa fram, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.