Mordförsöket inträffade på Prästgatan i centrala Östersund Foto: SVT och polisen

12 års fängelse för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man döms till 12 års fängelse för att ha försökt döda en annan man i centrala Östersund i slutet av oktober 2020. Åklagaren hade yrkat på 16 års fängelse.

Det var vid 18-tiden den 28 oktober 2020 som larmet om ett grovt våldsbrott kom till polisen. En man hade blivit stucken med ett vasst föremål flera gånger. I halsen, ryggen och bröstkorgen. Den skadade mannen fördes till Universitetssjukhuset i Umeå för vård och det var nära att han dog.

Den nu dömde mannen greps och anhölls någon dag efter händelsen.  Tingsrätten skriver i sin dom att knivattacken inte verkar ha varit planerad, men att 23-åringen måste ha varit medveten om vilka effekter hans agerande fick.

Kriminella nätverk

Tingsrätten skriver också att det har varit svårt att få vittnen att träda fram. ”Detta mål har som så många andra mål av detta slag där de inblandade tillhör kriminella nätverk präglats av en ovilja att vittna och berätta” skriver tingsrätten.

Anteckningar högt bevisvärde

Förutom övervakningsbilder, en kniv och blod på den dömdes skor, så lägger tingsrätten vikt vid anteckningar som den dömdes flickvän gjort på sin telefon i samband med händelsen. Flickvännen har hävdat att det är påhittat men tingsrätten anser att anteckningen har starkt bevisvärde.

23-åringen döms nu mot sitt nekande till 12 års fängelse av Östersunds tingsrätt. Åklagaren hade yrkat på 16 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.