Foto: SVT

18-årig man åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige man som suttit häktad sedan nästan en månad tillbaka misstänkt för en våldtäkt i Östersund har nu åtalats.

I åklagarens stämningsansökan framkommer det att flera vittnen samt målsägande och den misstänkta mannen har förhörts angående händelsen. Mannen har nekat till brott.

Åklagaren hade till den fjärde juli på sig att väcka åtal, men det begärdes om förlängning på grund av att man bland annat inväntade svar på en DNA-analys.

Vad yrkar du på för straff?

– Det säger jag inte ännu. Om vi säger såhär, om den här personen varit över 21 år hade det varit två års fängesle. Men nu är mannen precis fyllda 18 så vi kommer ta hänsyn till personliga omständigheter, säger ansvarig åklagare i fallet Eva Lena Rimér.

Nu har tingsrätten begärt in en personundersökning av mannen som även åklagaren ska ta ställning till.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Östersund

Våldtäkten ska ha ägt rum i centrala Östersund under natten den 17 juni. Redan dagen efter när händelsen polisanmäldes av den berörda kvinnan kunde polisen gripa den misstänkte mannen.

Han anhölls senare av åklagare och mannen begärdes häktad av Östersunds tingsrätt den 20 juni på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Enligt Eva Lena Rimér fanns där en kollusionsfara, alltså en risk att mannen kunde påverka bevisningen i fallet.

LÄS MER: Begärs häktad misstänkt för våldtäkt

– Sen finns det även en särskild häktesgrund eftersom straffet för brottet är minst två års fängelse, sa Eva Lena Rimér efter att mannen häktades.

Rättegången kommer hållas den 25 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.