Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

200 renar i Oviksfjällen kan ha rivits av vargar

Uppdaterad
Publicerad

På fem månader har tio vargar identifierats i Jämtlands län och på en månad kan omkring 200 renar i Oviksfjällen ha rivits. Det skriver Östersunds-Posten.

Exakt hur många vargar som finns i länet går inte att säga eftersom djuren rör sig långa sträckor varje dygn. Det säger Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen till Östersunds-Posten. Han konstaterar däremot att det hittats fler vargar i år än föregående två år.

– Det som sticker ut lite grann är att det är ganska många vargindivider som rört sig i länet, säger han till tidningen.

Flera rapporter om vargrivna renar

Hittills i år har sju skyddsjakter på varg beviljats. Fyra av dem har beviljats i Tåssåsens sameby och det är också därifrån som samtliga sex rapporter om vargrivna renar i länet kommit in.

Nicklas Rumm säger att antalet sannolikt är betydligt högre och får medhåll av Peder Johansson som tillhör Tåssåsens sameby.

– Det går inte att veta, men jag skulle säga att från oktober och till nu är det säkert minst 150 till 200 renar, säger han till Östersunds-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.