Många kurvor på väg 535 mellan Åsarna och Ljungdalen har problem med sidofriktion Foto: Fredrik Lundmark, SVT

430 kurvor i Jämtlands län är bristfälliga

Uppdaterad
Publicerad

Minst 430 kurvor i Jämtlands län är felutformade. Det visar en genomgång som SVT Nyheter och Uppdrag granskning gjort. Det handlar om sidofriktion som i kombination med till exempel hög hastighet kan öka risken för olyckor. Vi provkörde den väg som har flest problematiska kurvor.

Att köra i en kurva i för hög hastighet kan innebära problem. Är en kurva dessutom felutformad ökar olycksrisken.

SVT Nyheter och Uppdrag granskning har gått igenom Trafikverkets egen databas för statliga vägar och listat vilka vägavsnitt och kurvor som är problematiska. Därefter har man rankat vägarna utifrån andelen kurvor med problem, allvarlighetsgraden på kurvorna och hur många bilar som körs på vägen per dygn.

Sveriges osäkra kurvor

Svårt att hålla kvar bilen på vägen

På de tio mest problematiska vägarna i länet är minst 430 kurvor problematiska. Det handlar om något som kallas sidofriktionsproblem. Kombinationen av hur skarp kurvan är och hur mycket vägen lutar i sidled gör att det är svårt att hålla bilen kvar på vägen i den hastighet som gäller på vägsträckan.

I Jämtlands län är väg 535 mellan Åsarna och Ljungdalen den som har störst andel kurvor med problem. Se när SVT kör vägsträckan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet