Vid olyckan omkom tre ungdomar och 20-talet skadades, varav en var livshotande skadad. Foto: Nisse Schmidt, TT

Åklagarens beslut: Åtalar chauffören vid svåra bussolyckan utanför Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Mikael Bäckström har beslutat att åtala busschauffören för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Detta är följden av polisutredningen av den svåra bussolyckan utanför Sveg.

I den allvarliga bussolyckan i Härjedalen den 2 april 2017 miste tre ungdomar livet, och 20-talet skadades. 58 personer varav 52 ungdomar åkte med bussen som var på väg till fjällen för en skidresa. Ungdomarna kom från Ängskolan i Skene, Marks kommun i Västra Götaland.

I utredningen av olyckan blev busschauffören som kört bussen delgiven misstanke om brott: vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Busschauffören ska ha kört drygt 14 timmar i sträck, enligt de uppgifter som framkom efter olyckan.

Svår sömnbrist trolig orsak

På onsdagen kom beslutet från åklagare Mikael Bäckström, att låta åtala busschauffören som körde bussen.

Polisens utredning har enligt åklagaren visat att olyckan orsakats av ett felaktigt manövrerande från chauffören, som gjort att han oavsiktligt kört av vägen. Det är inte vägens skick, vädret eller något tekniskt fel som orsakat olyckan, enligt åklagaren.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Nekar till anklagelserna

Busschauffören har nekat till brott. Det finns ingen misstanke om att busschauffören brutit mot reglerna för kör- och vilotid. Bussbolaget bedöms ha följt gällande regler och åtalas inte för brott. Bolaget som är arbetsgivare har planerat resan så att den följer lagstiftningen, även om det varit små marginaler.

Totalt berörs 36 passagerare på bussen av åtalet. De som klarat sig med lindriga eller varit utan skador har inte bedömts vara målsägande. Åtal för vållande till kroppsskada förutsätter att skadorna inte är ringa, skriver åklagaren.

Ingen åtalas för bristande bilbältesanvändning i bussen. Chauffören har uppfattat att ledarna tagit på sig att informera om bilbältena, vilket de har gjort genom uppmaningar. Den åtgärden bedöms vara tillräcklig, skriver åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet