Busschauffören fick köra i 14 timmar i sträck med 45 minuters paus mitt i. Nu har det framkommit att chauffören kört en timme redan innan passet började. Foto: TT

Busschauffören misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören kommer att delges misstanke om brott efter den dödliga olyckan utanför Sveg i söndags, där tre ungdomar omkom.

Det var i söndags morse klockan sju som olyckan inträffade på E45 mellan Sveg och Fågelsjö. Bussen var på väg från Ängsskolan i Skene till Klövsjö i Jämtland. Bussen körde av vägen och välte över på ena sidan.

Busschauffören kommer enligt kammaråklagare Karin Johnson Ryd vid åklagarkammaren i Östersund att delges misstanke om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Bussolyckan i Härjedalen

Rutinåtgärd

– Det är rutin vid den här typen av händelser att man inleder en förundersökning och att man bedriver en bred utredning. I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott, säger Karin Ryd Johnsson i ett pressmeddelande.

Misstankegraden är skäligen misstänkt, vilket är den lägre graderingen. Nu fortsätter utredningen med förhör med bland andra busschauffören, så fort som möjligt. Åklagaren har i nuläget ingen mer information att lämna, enligt pressmeddelandet.

Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, säger att företaget nu stöttar chauffören.

– Den enda kommentaren vi har är att vi från företagets sida naturligtvis gör vad vi kan för att stötta chauffören i detta.

Tre barn omkom i olyckan och ett 25-tal personer vårdas eller har vårdats på olika sjukhus. För en av dem är tillståndet fortfarande allvarligt.

LÄS MER: Bussolyckan: Detta har hänt 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet