Visa alla (2)

Ambulanspersonal i Sveg bekymrad över brist på jourläkare

Publicerad

Ambulanspersonalen i Sveg saknar jourläkare där under flera av sina pass.

– Förut fanns det jourläkare i Sveg alla dagar året runt, säger sjuksköterskan Gunilla Turdell som jobbar på ambulansen.

Det här skiftet jobbar hon med ambulanssjuksköterskan Helena Tagesson som konstaterar att jourläkaren allt oftare finns i Hede eller Funäsdalen. Tidigare fanns det två jourläkare, en i Sveg och en i västra Härjedalen.

En jourläkare i Härjedalen

Ambulanspersonalen har alltid tillgång till läkare i telefon, men emellanåt vill man att patienten man hämtat också ska undersökas av jourläkaren. Ibland kan också ambulans-patienten skickas hem sedan hen behandlats av jourläkaren.

Anna Granevärn, som är primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, säger att det idag finns en jourläkare i Härjedalen.

Anna Granevärn, primärvårdschef

– Hälften av passen finns jourläkaren i Sveg, övrig tid delas mellan Funäsdalen och Hede, säger hon.

En ekonomisk fråga

Jourläkarnas schema är också en ekonomisk fråga. Det finns flera hyrläkare i Sveg och då blir det billigare om regionens egna läkare i Funäsdalen har jouren.

Har förståelse

Anna Granevärn säger att hon har stor förståelse för ambulanspersonalens oro, men att jourläkaren med nuvarande teknik kan göra mycket på distans. Han eller hon kan också fatta beslut om att en ambulans-patient ska läggas in på en obervationsplats i Sveg så att man slipper åka till Östersund. Hör Anna Granevärn kommentera ambulanspersonalens oro i klippet här nedanför:

Anna Granevärn, primärvårdschef Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer