Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Christine From Utterstedt, Sverigedemokraternas ledamot som ska representera Jämtlands län: ”Jag bor i Västerås, men ska sätta mig in i Jämtlands län”, säger hon. Foto: Maja Tengner/SVT

Ann-Christine From Utterstedt (SD) representerar Jämtlands län i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Tre trotjänare på Jämtlandsbänken får sällskap av en Sverigedemokrat från Västerås.

– Jag kommer ta hjälp av SD-politikerna i Jämtlands län, säger hon.

Jämtlands län får fyra mandat, det vill säga fyra platser i riksdagen. Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson tar som tidigare de S-märkta mandaten och Saila Quicklund fortsätter vara moderaternas ledamot.

Det fjärde mandaten gick till Sverigedemokraterna och uppdraget tilldelades Ann-Christine From Utterstedt som tidigare var riksdagsledamot för sitt hemlän Västmanland.

– Det känns kul och ansvarfullt. Jag kommer att ta hjälp av Saila Quicklund som också sitter på Jämtlandsbänken.

Hör vad Ann-Christine From Utterstedt (SD) vet om Jämtlands län i klippet

Den nya Jämtlandsbänken i riksdagen. Foto: Riksdagen

Socialdemokraterna och Moderaterna hade lokala valsedlar med lokala politiker i topp. Sverigedemokraterna hade i stort sett samma lista i hela landet och politiker från Jämtlands län hamnade för långt bak för att komma ifråga.

Enligt valmyndigheten hänger det ihop med att Jimmie Åkesson kryssats i alla län. Han hade starkast stöd i Jönköpings län och får därmed sin riksdagsplats där. Jimmie Åkessons måste därefter ersättas med andra politiker i de län som fått SD-mandat  enligt Valmydighetens regeverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet