Satsningen på mer personal och utbildning har gett resultat för tullen i Storlien. Under 2023 blev det fler beslag av narkotika än tidigare. Foto: Sara Leijman

Antalet drogbeslag har mångdubblats vid norska gränsen i Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Droger som tas i beslag i Storlien har ökat. Cannabis och dopningsmedel är bland de största beslagen i Jämtlands län enligt Tullverket.

I länet ökade mängden beslag som innehåller narkotika från två beslag 2022 till ett 20-tal i fjol.

Ökningen är ett resultat av satsningen på kompetensutveckling vid tullen i Storlien. Det enligt Mattias Fridegård, chef på Tullverkets kontrollenhet Nord.

– Den personal vi rekryterat och utbildat för kontroller av illegala flöden kom ut från skolbänken runt årsskiftet. Det är fortfarande små steg vi tar, men vi börjar ta mark, säger han.

Sedan början av 2023 har Tullverket alltså arbetat mer aktivt med de illegala flödena som passerar norska gränsen.

– Vi håller på att bygga en bättre kommunikation med polisen i länet, samt den norska polisen.

Brottsligheten flyttar norr

Enligt Tullverkets årsrapport har beslag av narkotika i region nord ökat med 9 procent.

– Vi ser hur den organiserade brottsligheten har flyttat ut från städerna och upp till Norrland, säger Mattias Fridegård.

Totalt i Sverige hade antalet beslag under 2023 minskat med elva procent. Däremot har mängden narkotika per beslag ökat betydligt. Även beslag via postförsändelser har blivit fler under året.

I Jämtland var de största beslagen från cannabis, dopningspreparat och läkemedel. Bland annat beslagtogs exempelvis totalt 10 kilo cannabis och närmare 1900 tabletter dopningspreparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.